Volledig scherm
© ANP

Nederlandse Britten die brexit vrezen luchten hart bij koningspaar

Vlak voordat hun staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk officieel begon, voerden koning Willem-Alexander en koningin Máxima vanochtend gesprekken met Nederlanders die in het land wonen. Eén gespreksonderwerp torende boven alles uit: de brexit en vooral de zorgen daarover.

Volledig scherm
© ANP
Quote

Het is heel gek om het gevoel te krijgen dat je er eigenlijk niet meer bij hoort in het land waar je al zo lang woont

Nederlandse vrouw die in Groot-Brittannië woont

Koning Willem-Alexander was vooral erg benieuwd naar de emoties van het handjevol Nederlandse Britten dat hij behoorlijk uitvoerig sprak. Die logen er in een aantal gevallen niet om. ,,Het is heel gek om het gevoel te krijgen dat je er eigenlijk niet meer bij hoort in het land waar je al zo lang woont, dat je straks alleen nog maar een arbeidsmigrant bent’’, vertelde een vrouw die al een tijd in Groot-Brittannië woont aan de koning. Toen ze zaterdag honderden Europese vlaggen zag bij de drukbezochte pro-EU-demonstratie in Londen, dacht ze: ‘Kijk nou, we horen er toch nog steeds bij.’

En Nicole Wevers, een alleenstaande Nederlandse die nu een paar jaar in Londen woont: ,,Een paar maanden na het brexitreferendum zei mijn baas: ‘Nicole, wat zit je toch dwars?’ Toen bleek ik depressief te zijn geworden, door alle zorgen rond de brexit. Ik dacht: ik wil nu niet thuiszitten, ik wil iets doen.’’ Ze sloot zich aan bij een organisatie die opkomt voor de burgerrechten van zo’n drie miljoen inwoners van het Verenigd Koninkrijk die de nationaliteit van een ander EU-land bezitten.

Grootste zorgen

De grootste zorgen maken de Nederlanders die al langere tijd in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland wonen zich vooral over welke nationaliteit(en) ze behouden als het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU definitief is. Willem-Alexander, die zich begripvol toonde over de Nederlandse zorgen rond de brexit, had ook een nuancering voor zijn toehoorders: ,,Dat is overigens wel van alle tijden. Ik herinner me dat ik een leraar had die zoon van een Engelandvaarder was. Om die reden was hij in Engeland geboren. Op een gegeven moment hoorde hij dat hij de Nederlandse nationaliteit kwijt was, omdat hij er niet geboren was. Dat kwam destijds dus ook al voor.’’

Volledig scherm
© AP

De gesprekken vonden plaats op de prachtige residentie van de Nederlandse ambassadeur, nabij Hyde Park. Daar werd het koninklijk paar opgepikt door de Britse kroonprins Charles en diens echtgenote, hertogin Camilla. Daarmee begon het eerste Nederlandse staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk sinds 1982 officieel.

Willem-Alexander heeft vanmiddag in een toespraak tot Britse parlementsleden in het paleis van Westminster, namens Nederland verdriet uitgesproken over de Brexit. Premier Theresa May was ook aanwezig. ,,Het doet ons oprecht verdriet een nabije partner uit de Unie te zien vertrekken. Maar vanzelfsprekend respecteren wij volledig uw soevereine keuze.‘’ Het vertrek van de Britten uit de Europese Unie betekende echter niet dat een einde komt aan de eeuwenoude onderlinge relaties. ,,Onze hechte, historische relatie blijft bestaan, zij het op een andere grondslag.”

Later  vanavond houdt hij een tafelrede bij het staatsbanket op Buckingham Palace. Hoogstwaarschijnlijk laat hij ook in die toespraak doorschemeren dat hij de brexit betreurt, maar de keuze van het Britse volk respecteert. Dat is exact de stelling van Willem-Alexanders regering.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

Kijk hier naar beelden uit De Ochtendshow To Go waarin Sandra Phlippen sprak over de brexit en de gevolgen daarvan: