De Nederlandse danseres Maggy van den Heuvel studeert in New York.
Volledig scherm
De Nederlandse danseres Maggy van den Heuvel studeert in New York. © Maggy van den Heuvel

Nederlandse Maggy maakt indruk op Janet Jackson met haar danskunsten

De Nederlandse danseres Maggy van den Heuvel verveelde zich de afgelopen dagen kapot in haar appartementje in New York, waar ze studeert. Ze besloot de choreografie van Janet Jacksons Rhythm Nation in te studeren, zette dat online en bracht het onder de aandacht van de legendarische artieste. Jackson zelf bleek onder de indruk.

Van den Heuvel, een danseres uit Houten, studeert sinds twee jaar aan The Ailey School in New York om professioneel danseres te worden. Door de coronacrisis, die de Amerikaanse stad hard treft, volgt ze haar lessen nu noodgedwongen online. ,,Ik verveel me enorm. Ik wil mijn tijd niet verdoen, dus ik besloot wat oude dansfilmpjes te bekijken om mezelf te kunnen verbeteren”, vertelt de 23-jarige. ,,Janet Jackson is een levende legende en Rhythm Nation is een klassieker. Ik moest en zou dat onder de knie krijgen.”

Lees verder onder de video:

Niet de makkelijkste opgave, want de danspasjes en timing van Jackson (die in 1989 met Rhythm Nation een MTV Award won voor beste choreografie, red.) zijn ongekend scherp. Twee dagen lang was Van den Heuvel bezig om zich de choreografie eigen te maken. ,,Dat klinkt misschien niet lang, maar dat is het wel voor mij als danseres. Janet is zó precies. Zwart of wit, er zit geen flintertje grijs tussen. Op iedere tel is er een beweging. Ik ben zo vaak op het dakterras opnieuw begonnen omdat het nog niet goed genoeg was. Dans, herhaal, fout, opnieuw.”

Na twee dagen trainen stond het erop. Ze zette haar video op Instagram en ‘tagde’ brutaal het officiële account van Janet Jackson erin. Een paar uur later plaatste Jackson Van den Heuvels video, met een hartje én haar naam. Zo kregen de 4,4 miljoen volgers van de wereldster Maggy’s danskunsten te zien. Vrijwel direct ontplofte haar inbox. ,,Ik kreeg zoveel reacties, ik kan het niet bijhouden. Ik ben nog steeds verbaasd, mijn dag kan niet meer stuk. Heb ik toch iets nuttigs met mijn tijd gedaan.”

Bekijk hier de originele videoclip van Janet Jackson uit 1989:

De Nederlandse danseres Maggy van den Heuvel studeert in New York.
Volledig scherm
De Nederlandse danseres Maggy van den Heuvel studeert in New York. © Maggy van den Heuvel