Volledig scherm
Leonard Retel Helmrich (links) © EPA

Nederlandse regisseur wint prijs in Cannes

De Nederlandse regisseur Leonard Retel Helmrich ontvangt dinsdag op het filmfestival van Cannes een speciale onderscheiding van het Artisan Festival International. Dat heeft zijn producent Hetty Naaijkens zondag bekendgemaakt.

Artisan is een mondiale organisatie die wereldwijde culturele diversiteit promoot. Artisan zet elk jaar in Cannes een aantal filmmakers in het zonnetje die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan films of liefdadigheid. De uitreiking dinsdagavond vindt plaats tijdens een gala in het prestigieuze Carlton Hotel.

Retel Helmrich is één van de vier mensen die worden gehuldigd. Hij wordt bekroond voor het perfectioneren van het 'single camera shot' dat hij vaak in zijn films gebruikt. De regisseur vliegt dinsdag in uit Beiroet waar hij momenteel zijn nieuwe documentaire maakt.

De filmer was onder meer verantwoordelijk voor de bejubelde 'Stand'-trilogie, waarin hij drie generaties van een familie in de sloppenwijken van Indonesië volgt. Retel Helmrich is sinds vorige jaar ook lid van de Academy die in Hollywood jaarlijks de Oscars uitreikt.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement