Volledig scherm
© ANP Kippa

Nederlandse Top 40 verdwijnt mogelijk van radio

De Nederlandse Top 40 lijkt na meer dan vijftig jaar van de radio te verdwijnen. Radio 538, dat de hitlijst momenteel uitzendt, stopt ermee. De zender begint een eigen 'vernieuwde en gemoderniseerde' hitlijst, zo is vandaag aangekondigd.

De Top 40 is al ruim 25 jaar te horen op Radio 538. ,,Door de veranderingen in de markt en de wijze waarop muziek wordt geconsumeerd, wil de zender de samenstelling van de lijst veranderen. De recente gesprekken met de Stichting Nederlandse Top 40 leidden niet tot een akkoord", zo stelt de zender in een verklaring.

,,De consumptie van muziek verandert razendsnel. Waar vroeger de verkoop van singles de volgorde van de hitlijst bepaalde, zijn nu de streamingdiensten belangrijk. Toch zegt het aantal streamstarts nog niet alles over de daadwerkelijke waardering van een bepaalde track", verduidelijkt Talpa Radio-directeur Marc Adriani. ,,Daarom geven straks de Radio 538Members per nummer een waardering. Radio 538 kiest daarmee niet alleen voor het meten van kwantiteit, maar voegt daar een kwalitatief element aan toe."

De Top 40 was eerder te horen op Radio Veronica en Radio 3 en is een van de oudste Nederlandse hitlijsten. Dj's als Joost den Draaijer, Ferry Maat, Lex Harding, Erik de Zwart en Wessel van Diepen telden in het verleden af naar de nummer 1.

De nieuwe lijst, de 538TOP50, is begin november voor het eerst te horen. 538 neemt pas aan het einde van het jaar helemaal afscheid van de Top 40. Tot dan blijft de lijst nog te horen via internet en DAB+.

  1. Honderdplusser Lenie verovert harten bij De Wereld Draait Door

    Honderd­plus­ser Lenie verovert harten bij De Wereld Draait Door

    Gordon trekt voor zijn nieuwe programma 100 Jaar Jong opnieuw op met een groep ouderen, zo vertelde hij vanavond aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. De presentator gaat op zoek naar het geheim van honderdplussers die nog altijd jong van geest zijn. Voor de gelegenheid had hij Lenie (101) meegenomen naar de studio, die meteen een gooi deed naar de plek van 'tafeldame’, tot hilariteit van de kijker.

Poll

Wie moet Expeditie Robinson winnen?

Wie moet Expeditie Robinson winnen?

  • Eva Cleven (22%)
  • Hugo Kennis (60%)
  • Shary-An Nivillac (18%)
6110 stemmen