Volledig scherm
Carine Crutzen speelt Neelie © Claudia Kamergorodski

Neelie blijft mooi mysterie

RecensieEen toneelstuk over Nederlands machtigste vrouw, wier bestaan - politiek, zakelijk en privé - bepaald geen open boek is indachtig haar credo ‘Ik ben niet iemand van terugkijken…’

    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling

Toneel: Neelie 
Theatergroep Suburbia

Quote

Carine Crutzen heeft zich in tot in de details, die dikwijls het interes­santst zijn, het personage eigen gemaakt.

Over het tamelijk turbulente leven van Neelie Kroes (76) is en wordt nog altijd veel gespeculeerd en in die zin mag Neelie! van Theatergroep Suburbia evenmin worden verstaan als een poging tot een sluitende biografie over het VVD-kopstuk.

Scenarist Léon van der Sanden en regisseur Julia Bless doen het met het veelal ongeautoriseerde materiaal dat over ‘Nikkelen Neelie’ (naar haar imago van meedogenloze politica/zakenvrouw) voorhanden is, waarbij feiten en fictie vaak rakelings langs elkaar scheren. Maar die genoeg aanknopingspunten bieden voor een eigentijdse zedenschets.

Neelie! vertelt het verhaal van een Rotterdams meisje, dat zich opwerkt tot het ministerschap en daarna op Europees niveau de lakens uitdeelt.

Maar het is evenzeer het verhaal van een invloedrijke vrouw in een mannenwereld en haar ondoorzichtige banden met louche ondernemers, die tot affaires leiden waarin haar naam opduikt.

Carine Crutzen heeft zich in tot in de details, die dikwijls het interessantst zijn, het personage eigen gemaakt.

Quote

Neelie! is een zeer geslaagde productie vol spanning en dramatiek

Ze speelt Neelie Kroes met een aanstekelijke, charmante flair. Inclusief het kakkineuze VVD-jargon van ‘vrinden’ binnen het old boys network. Maar ze weet evenzeer haar verdriet, twijfel en eenzaamheid doorleefd te verbeelden - een schril contrast met haar spijkerharde wijze van opereren op het politieke podium en de zakenwereld.Tegelijk zien haar volstrekt irrationele kant als zij zich geregeld laat adviseren door haar kapper, die kaarten legt en de sterren leest.

In Neelie! wordt in elk geval één minnaar opgevoerd. Frans Swarttouw, de grofgebekte (‘Ik voel me als een maandverband in een kut vol bloed’) topman van Fokker, mooi vertolkt door Thomas de Bres).

En vanzelfsprekend Bram Peper (raak getypeerd door Dic van Duin), oud minister en burgemeester, met wie Neelie Kroes na haar scheiding van marineman Wouter Jan Smit trouwde.

Neelie! is een zeer geslaagde productie vol spanning en dramatiek, maar er blijft, gelukkig, nog veel te raden over de echte Nikkelen Neelie.

Gezien: 14/10, Kunstlinie Almere Flevoland