Volledig scherm
Netflix © ANP

Netflix komt met Nederlandstalige oorlogsfilm

Netflix gaat voor het eerst een Nederlandstalige speelfilm coproduceren. De internationale streamingdienst coproduceert De Slag om de Schelde, een epische oorlogsfilm over een grote zeeslag die in oktober 1944 in Zeeland plaatsvond. Het is een samenwerking met de Nederlandse producenten Alain de Levita en Mark van Eeuwen, meldt vakblad Variety vandaag.

Het verhaal volgt drie jongeren tijdens de Slag om de Schelde, die in oktober en november 1944 plaatsvond. De stad Antwerpen was bevrijd, maar het gebied van de Scheldemonding nog niet. In de bloedige strijd kruisen de wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht (Gijs Blom), een Engelse gliderpiloot (Jamie Flatters) en een Zeeuws verzetsmeisje (Susan Radder) elkaar.

De regie is in handen van Matthijs van Heijningen jr. Het budget is 14 miljoen euro; het is daarmee na Zwartboek de duurste Nederlandstalige filmproductie ooit gemaakt.

Netflix Original

Het oorlogsdrama wordt gemaakt op initiatief van het vfonds, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg in het kader van 75 jaar vrijheid en komt op 26 november 2020 uit in de Nederlandse bioscopen. In de rest van de wereld zal de film op Netflix te zien zijn en krijgt die ook het predicaat ‘Netflix Original’.

Netflix investeerde eerder in de Nederlandstalige dramaserie Undercover. De streamingdienst wil volgend jaar een kantoor in Amsterdam gaan openen.

  1. Peter Pannekoek ontbreekt bij show maar roast Ali B alsnog in keiharde video

    Peter Pannekoek ontbreekt bij show maar roast Ali B alsnog in keiharde video

    Sinds The Roast van Gordon brak Peter Pannekoek pas echt door bij het grote publiek. Bij Giel Beelen en Johnny de Mol was hij wederom van de partij en was keer op keer de ster van de avond. Bij de Roast van Ali B ontbreekt de cabaretier echter, maar hij kon het toch niet laten om nog even wat van zich te laten horen. ,,Vroeger waren er grenzen, totdat Ali B de dood van zijn eigen vader misbruikte om geld te verdienen.’’

Poll

Wie moet Expeditie Robinson winnen?

Wie moet Expeditie Robinson winnen?

  • Eva Cleven (22%)
  • Hugo Kennis (61%)
  • Shary-An Nivillac (17%)
7969 stemmen