'Nieuwe Lara Croft heeft geen puntige boezem meer'

VideoDe bekende avonturierster Lara Croft heeft in de nieuwe Tomb Raider-film niet meer de puntige borsten die het bekende videogamekarakter vroeger zo kenmerkten. Dat vertelde de Zweedse actrice Alicia Vikander (29), die vanaf volgende maand op het witte doek schittert als de fictionele heldin, gisteravond grappend in The Graham Norton Show.

Volledig scherm
Lara Croft in het videospel uit de jaren negentig. © GPD

De geschiedenis van het personage Lara Croft is gecompliceerd; zelfs wetenschappers wijdden er de afgelopen jaren talloze analyses aan.

De sterke en sportieve archeologe is volgens velen een rolmodel voor jonge vrouwen, een vroeg voorbeeld van een sterke vrouwelijke hoofdrol en in die zin een feministisch icoon.

Tegelijkertijd wordt Lara, vooral de eerste versies uit de games van de jaren negentig, een 'cyberbimbo' genoemd. Haar uiterlijk was met de pronte boezem, kleine taille en het ultrakorte broekje immers vooral leuk voor (en gericht op) fantaserende tienerjongens.

Tij keren

Volledig scherm
Angelina Jolie als Lara Croft.

Angelina Jolie's vertolkingen van een rondborstige Lara Croft in de eerste Tomb Raider-films deden in 2001 en 2003 nog sterk denken aan de bimbo-kant van het personage. Onder meer feministen hoopten de afgelopen jaren dat de Zweedse Alicia Vikander het tij zou gaan keren. Dat ze in navolging van Gal Gadot in Wonder Woman, Jennifer Lawrence in The Hunger Games en Daisy Ridley in Star Wars kleding zou dragen die niet primair sexy, maar gewoon praktisch is. Dan leren meisjes immers dat vrouwen ook gewoon sterk en onafhankelijk kunnen zijn zónder tegelijkertijd een lustobject voor te stellen.

Die wens lijkt uit te komen. Vikander, als oud-ballerina met haar frêle figuur sowieso een weinig voor de hand liggende keuze voor de rol, draagt in de nieuwe film een handige lange cargobroek. De actrice heeft onder haar topje wel een gevulde bh aan, maar die heeft haar geholpen zich in te leven. ,,Het kleine beetje dat ik heb, duwde ik een stukje omhoog'', grapte ze eerder.

De Zweedse Oscar-winnares, die naar eigen zeggen nog nooit iets zwaars had opgetild, moest vier maanden lang trainen om in vorm te raken voor de rol. Haar instructeur noemde Alicia's armen zelfs 'onderontwikkeld'. ,,Het trainen duurt vier maanden en dan ben je het in drie weken weer allemaal kwijt'', vertelde de vrouw van collega-acteur Michael Fassbender aan Graham Norton. ,,Dat is wel jammer. Ik dacht dat ik zo zou blijven.''

Volledig scherm
Alicia Vikander als Lara Croft. © PR
Volledig scherm
Alicia Vikander. © AFP