Volledig scherm
© AFP

Nieuwe Oscar zorgt voor controverse

updateHet plan van om volgend jaar een nieuwe Oscar uit te reiken voor de beste populaire speelfilm van 2018 stuit op veel verzet in Hollywood. De Academy of Motion Pictures Arts and Sciences hoopt met deze maatregel de teruglopende kijkcijfers van de Oscarceremonie -vooral in Amerika - weer op te krikken. Dit jaar daalde het aantal kijkers in Amerika met 19 procent.

Veel insiders betwijfelen dat dit voornemen gaat werken. Zo is onduidelijk hoe de selectie van de populaire speelfilms wordt vastgesteld. Feit is dat succesvolle publieksfilms - denk aan actiefilms, komedies en de superheldenproducties - vrijwel nooit worden genomineerd in de categorie Beste Speelfilm.

Bij een ander filmgala, dat televisiezender MTV jaarlijks organiseert en waarmee vooral een jong publiek wordt bereikt, komen deze films wel aan bod. De oudere leden van de ruim zesduizend leden van de Academy - die nog altijd in de meerderheid zijn - hebben een voorkeur voor serieus filmdrama.

Budget

Het plan van de Academy om de publieksfilms een eigen prijs te geven roept veel vragen op. Mogen animatiefilms, die al een eigen categorie hebben, meedingen? Mogen de genomineerde Beste Populaire Films ook meedingen als Beste Speelfilm, verreweg de meest prestigieuze prijs van het Oscargala? En hoe wordt bepaald wanneer een film voor de nieuwe categorie is aanmerking komt? De opbrengst? Het budget?

‘Gênant’ noemde een van de stemgerechtigde leden van de Academy het voornemen op Twitter. ,,Hoe kun je stemmen op een beste populaire film die kennelijk niet goed genoeg wordt gevonden als Beste Film?”

Behalve een nieuwe Oscar is de Academy ook van plan om de ceremonie drastisch in te korten. Het bestuur wil diverse, minder aansprekende onderscheiding niet meer in de uitzending laten uitreiken, maar tijdens de onvermijdelijke reclame-onderbrekingen. Onduidelijk is nog om welke categorieën het zou moeten gaan. Op deze wijze hoopt de organisatie de ceremonie een uur korter te laten duren.