Volledig scherm
© KRO-NCRV

Nieuwe Rijdende Rechter met gedoe over spar scoort

De aftrap van het najaarsseizoen van De Rijdende Rechter heeft een miljoenenpubliek getrokken. Naar de aflevering 'Geen fijne spar' keken gisteravond 1,1 miljoen mensen. Daarmee staat het programma met John Reid op de vierde plaats van de best bekeken programma's van gisteren, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

Reid deed uitspraak over de kwestie Leo en Anneke Verweij die een huisje bezitten op bungalowpark L'air pur in Baarle-Nassau. Tijdens een winterstorm in januari viel een spar op het huisje. Het echtpaar Verweij vond dat de Vereniging van Eigenaren (VvE) aansprakelijk was en eiste 250 euro schadevergoeding, maar de VvE deed het af als onzin. ,,We kunnen moeilijk alle bomen op het park gaan weghalen'', luidde het standpunt.

Reid oordeelde dat er geen risico aansprakelijkheid geldt voor de eigenaar van een boom. ,,Als een boom van een ander op uw dak valt, is dat meestal gewoon pech. Op de dag dat de boom op uw woning viel, vielen er nog 110 andere bomen om in het park. De weersomstandigheden waren uitzonderlijk. De schade komt dan ook voor uw eigen rekening.''

Het Journaal van 20.00 uur, Opgelicht en Opsporing Verzocht werden beter bekeken dan De Rijdende Rechter. Het Half Acht Nieuws sluit met 1,1 miljoen kijkers de dag top 5 af. De seniorenshow Beter Laat Dan Nooit, waar kijkers lyrisch op reageerden, noteert 878.000 kijkers. De tweede aflevering van RTL Late Night met Twan Huys leverde 61.000 kijkers in, ten opzichte van maandag. Met 461.000 kijkers staat het op de 20ste plaats van het kijkcijferlijstje.

De Rijdende Rechter, dat in 1995 voor het eerst werd uitgezonden, doet het op NPO 1 al jaren goed. ,,We hebben zo veel zaken. Het programma heeft bestaansrecht en de kijkcijfers zijn prima'', vertelde medepresentator Jetske van den Elsen in mei.

Volledig scherm
Leo en Anneke op het vakantiepark. © KRO-NCRV
Volledig scherm
© KRO-NCRV
Volledig scherm
De verweerders. © KRO-NCRV