Volledig scherm
Auteur Dan Brown tijdens de Frankfurt Book Fair 2017 © EPA

Nieuwste Dan Brown bestverkochte boek van afgelopen jaar

Oorsprong, het nieuwste boek van de Amerikaan Dan Brown, is in ons land het bestverkochte boek van 2017. Er gingen sinds de verschijning in oktober 243.770 exemplaren over de toonbank en naar de e-reader, meldt de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) op de nieuwjaarsborrel in Amsterdam. 

Als tweede eindigde het onttroonde Judas van Astrid Holleeder, met 118.496 verkochte exemplaren. Op drie volgt Goede dochter van Karin Slaughter, dat 102.555 keer in de Nederlandse vertaling werd aangeschaft.

Judas was in 2016 de bestverkochte titel. Haar Dagboek van een getuige haalde in 2017 de vierde plek en leidt daarmee in de categorie 75.000 tot 100.000 verkochte boeken. Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen, het inmiddels met groot succes voor tv bewerkte verhaal over het leven in een seniorencentrum, volgt direct op vijf. Vrij bijzonder is dat een poëzietitel op 79 eindigde: Gedichten van de broer van Roos van tv-presentator Tim Hofman haalde met meer dan 25.000 verkochte exemplaren deze voor gedichten hoge score.

Populariteit

In 2017 is in totaal voor 530 miljoen euro aan boeken verkocht. Voor dat bedrag werden zo'n 41 miljoen exemplaren aangeschaft; 7,4 procent als e-book.
Lenen uit de bieb gebeurt ook nog vaak: 65 miljoen papieren boeken en 3,2 miljoen e-boeken.

Dat neemt niet weg dat volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau het aantal lezers in de afgelopen tien jaar fiks is afgenomenVooral jongeren lezen steeds minder. Communicatie-media waarin jongeren berichtjes naar elkaar kunnen verzenden vormen een belangrijke verklaring voor de ‘ontlezing’.