Volledig scherm
Nigel Farage, de leider van de Britse Brexit Party, heeft bij een besloten bijeenkomst in Australië hard uitgehaald naar onder andere prins Charles en prins Harry. © EPA

Nigel Farage: Met Harry gaat het bergafwaarts sinds huwelijk met Meghan

Brexit Party-leider Nigel Farage heeft bij een besloten bijeenkomst in Australië hard uitgehaald naar meerdere leden van het Britse koningshuis. Zo omschreef hij Queen Elizabeth ‘the Queen Mother’, de in 2002 overleden moeder van de huidige koningin Elizabeth II, als ‘een iets te dikke, kettingrokende gin-drinker die 101 jaar oud werd’.

Volledig scherm
Nigel Farage © REUTERS

Ook prins Charles, prins Harry en zijn vrouw Meghan moesten het ontgelden. Alleen over de Queen zelf was Farage lovend. Dat een politicus zulke felle uitspraken doet, is opvallend: hoewel Farage niet bekendstaat om zijn diplomatieke stijl, wordt er zelden zo gesproken over het Britse koningshuis.

De brexitpoliticus deed zijn uitspraken op een besloten bijeenkomst van een Australische groep conservatieven, waarvan The Guardian geluidsopnamen in handen heeft. Farage stak in Sydney de loftrompet over Elizabeth, die hij omschreef als ‘een ongelooflijke, ontzagwekkende vrouw, waar we ontzettend blij mee moeten zijn’.

Vervolgens nam Farage echter het ene na het andere lid van het Britse koninklijk huis onder vuur. Prins Charles, die hij ‘Charlie Boy’ noemt, viel hij aan op zijn rol in de strijd tegen de opwarming van de aarde (Charles roept regelmatig regeringsleiders op om in actie te komen). ,,Als je kijkt naar Charlie Boy en klimaatverandering, oh dear, oh dear, oh dear. Ik kan alleen zeggen dat hij nu in de 70 is. Moge de koningin nog een lange, lange tijd leven.”

Harry en Meghan

Farage heeft goede hoop dat Elizabeth nog een tijd aanblijft als koningin. ,,Haar moeder was een met overgewicht kampende, gin-drinkende kettingroker die alsnog 101 jaar werd”, zei de politicus over de moeder van Elizabeth, ‘Queen Mother’ Elizabeth Bowes-Lyon.

Vervolgens kwamen Harry en Meghan ter sprake. Farage schilderde Harry af als een ‘jonge, dappere, echte man’ en een veelbelovende officier die naar Afghanistan werd gezonden, maar met wie het ‘bergafwaarts is gegaan’ sinds zijn relatie met Meghan. ,,Nou, als ik wil dat de koningin nog lang, lang leeft om te voorkomen dat Charlie Boy koning wordt, dan wil ik dat Charlie Boy nog langer leeft en William eeuwig leeft om te voorkomen dat Harry koning wordt”, aldus Farage. Harry is zesde in de lijn van de troonopvolging; na zijn vader Charles en broer William zijn eerst nog zijn neefjes en nichtje aan de beurt.

Farage hekelde ook Harry's keuze om in verband met klimaatverandering niet meer dan twee kinderen te nemen. ,,Of prins Harry twee kinderen krijgt, is irrelevant, aangezien er in totaal 2,6 miljard mensen wonen in China en India.”