Volledig scherm
Lieke Martens, Merel van Dongen en Loes Geurts. © BSR Agency

Nog nooit keken zoveel mensen naar Leeuwinnen

Vijf miljoen Nederlanders zaten gisteravond aan de buis gekluisterd voor de halve finale Nederland-Zweden. Bijna tachtig procent van de mensen die tv keken, hadden de Leeuwinnen op staan.

Dat blijkt uit cijfers van stichting Kijkonderzoek. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman versloeg de Zweedse vrouwen na verlenging met 1-0. Jackie Groenen maakte in de 99ste minuut de winnende treffer. 

Het is de best bekeken vrouwenvoetbalwedstrijd in de geschiedenis van de Nederlandse televisie. De laatste keer dat er meer dan vijf miljoen mensen naar een programma keken, was in 2017. Toen waren het ook de Leeuwinnen waar de aandacht naar uitging: de huldiging van de Oranjevrouwen, die het EK wonnen, trok 5,3 miljoen kijkers. De gewonnen finale van het Europees kampioenschap in eigen land trok twee jaar geleden 4,1 miljoen belangstellenden.

,,Je merkt dat het Nederlands vrouwenelftal aan een opmars in de kijkcijferlijsten bezig is”, zegt directeur Sjoerd Pennekamp van de Stichting Kijkonderzoek. ,,Al naderen ze nog niet de cijfers die de Oranje-mannen met hun topwedstrijden halen. Dan praat je echt over 7, 8 of zelfs 9 miljoen kijkers.”

Nieuw record

Toch denkt Pennekamp dat zondagmiddag een nieuw record wordt gevestigd. ,,De interesse in het WK neemt elke wedstrijd toe. En zondagmiddag 17.00 uur is een heel gunstige tijd; dan kunnen bijvoorbeeld ook jonge kinderen mee kijken. Die lagen woensdagavond laat al in bed toen Jackie Groenen scoorde.”

Naar Studio France, met beschouwingen en reportages, keken gisteravond bijna 2,5 miljoen mensen. Zaterdag keken er nog 2,7 miljoen mensen naar de kwartfinale tegen Italië.