Volledig scherm
Presentator Pieter Jan Hagens van EenVandaag. © ANP

NPO heeft plannen voor soapserie op plek EenVandaag

Als de NPO de talkshows van Eva Jinek en Jeroen Pauw volgend jaar eerder op de avond uitzendt, zal volgens bronnen EenVandaag verhuizen naar NPO 2. Er zijn plannen om het dan ontstane gat op NPO 1 te vullen met een nieuwe dagelijkse soapserie. Dit is tegen het zere been van omroep AVROTROS die verantwoordelijk is voor de actualiteitenrubriek.

Het plan van de NPO om zijn latenight-tijdslot voortaan net als RTL Late Night om 22.30 uur te laten beginnen zou vooral een bezuinigingsmaatregel zijn. Het uitzendschema wordt in die situatie krapper, waardoor een programma minder nodig is. Dat heeft consequenties voor de overige titels op de zender, maar ook daar zou al over zijn nagedacht. Zo bestaat het idee om de actualiteitenrubriek EenVandaag naar NPO 2 te verhuizen.

AVROTROS, die de plannen voor een soapserie ook heeft opgevangen, is niet blij. ,,EenVandaag is al meer dan tien jaar een stabiele titel op de vooravond van NPO 1 met dagelijks gemiddeld één miljoen kijkers. Wij gaan er niet vanuit dat de NPO deze belangrijke actualiteitenrubriek inwisselt voor een amusementsprogramma of soap, zoals nu gesuggereerd wordt in het geruchtencircuit’’, aldus een woordvoerder.

Fiasco

De laatste keer dat de publieke omroep een soap lanceerde was in 2014. StartUp, te zien op NPO 3, werd een fiasco. NPO 3 trok daar al na een paar maanden de stekker uit vanwege dramatische kijkcijfers.

De NPO laat weten: ,,De plannen voor volgend jaar zijn nog volop in ontwikkeling en daarbij zijn allerlei scenario’s mogelijk. Zeker is nog niets.’’