Volledig scherm
PREMIUM
Rutger Castricum © ANP

NPO staat 'aan' deze zomer

Wéér een tv-zomer vol herhalingen? Niks daarvan, klinkt het trots bij de publieke omroep. Bij een gesprek met NPO-bestuurders Shula Rijxman en Frans Klein valt een regen aan verse titels, waaronder een nieuwe ‘Tien voor Taal’ met Astrid Joosten en twee programma’s met Rutger Castricum.

Quote

We willen ook echt nieuwe programma’s op het menu zetten deze zomer

Frans Klein
Volledig scherm
Astrid Joosten © Nick van Ormondt

In S.P.E.L.show met Astrid Joosten gaan telkens 3 bn’ers een taalstrijd aan met een panel van 26 onbekende Nederlanders, in De Opvolgers duikt Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck in de wereld van families die al generaties een bedrijf delen en nu zoeken naar een nieuwe eigenaar, in Weg met de Buren brengt Rutger Castricum ruziënde buren samen in een Villa Felderhof-achtige setting en dezelfde presentator volgt tijdens het WK Voetbal de Marokkaanse gemeenschap in Hup Marokko Hup.

Het is slechts een handjevol nieuwe titels die de komende maanden van start gaan bij de publieke omroep. Het was een jaarlijks terugkerende klacht: waarom toch al die herhalingen? Televisiebaas Frans Klein van de NPO wil die kritiek nu definitief in de kiem smoren. De publieke omroep staat ‘aan’, luidt de boodschap.

,,Wij weten dat veel Nederlanders in Nederland blijven als het om vakantie gaat en die willen we zowel relevant, informatief als verstrooiend bedienen. Daarom willen we de versterking die vorig jaar is ingezet (Klein doelt op doorlopende actualiteitenprogramma’s als M na De Wereld Draait Door en Jinek na Pauw, red.) niet alleen continueren, maar ook echt nieuwe programma’s op het menu zetten deze zomer.’’

Eerder genoemde titels zijn straks te zien oNoup vlaggenschip NPO 1, maar ook ‘verdiepingszender’ NPO 2 brengt veel nieuwe programma’s. Zo maakt Adriaan van Dis voor KRO-NCRV een serie over en met de Dalai Lama (die binnenkort Nederland aandoet), AVROTROS volgt het bewogen leven van architect Francine Houben en de omroep komt met De Herbestemming over cultureel erfgoed dat onder leiding van ontwerper Piet Hein Eek een nieuwe locatie krijgt. Omroep MAX brengt de series Door Koninklijke Ogen met Pieter van Vollenhoven en De Kunstdetective over de verhalen achter ooit geroofde schilderijen en de EO volgt vrijwilligers in moeilijke gebieden in Bushpiloten.

poll

Welke reclame wint de Gouden Loeki 2018?

Welke reclame wint de Gouden Loeki 2018?

  • Lidl (20%)
  • AH (4%)
  • Jumbo (31%)
  • Plus (11%)
  • Calvé pindakaas (7%)
  • Heineken (3%)
  • Staatsloterij (15%)
  • Dierenbescherming (5%)
  • Nationaal Comité 4 en 5 mei (2%)
  • McDonald's (2%)
32080 stemmen