NTR: Sesamstraat blijft bestaan

VideoDe NTR gaat Sesamstraat niet vervangen voor een nieuw kinderprogramma. Dat stelt een woordvoerder desgevraagd na een interview dat de Volkskrant met Aart Staartjes had. 

Staartjes is al sinds 1984 te zien in het programma als Meneer Aart. ,,Het klopt inderdaad dat we aan een nieuw kinderprogramma werken", legt de zegsman uit. ,,Maar het is zeker niet de bedoeling om Sesamstraat te vervangen. De twee programma's kunnen wat ons betreft naast elkaar blijven bestaan."

Staartjes stelt dat de NTR een groot bedrag moet betalen aan de licentiehouders van Sesamstraat en "dat wordt allemaal veel te duur". De woordvoerder laat weten dat de licentie eind 2016 voor twee jaar is verlengd. Over de kosten kan hij niets zeggen.

Trump

Quote

Sesam­straat is geweest; de bazen willen makkelijk en goedkoop succes. Ik vind het akelig

Aart Staartjes

Volgens Staartjes wil de NTR af van Sesamstraat omdat "de netmanager en de baas van de NTR, die Römer, vinden het niet meer van deze tijd. Iets hoeft niet waar te zijn, dat weten we van Erdogan en Trump, maar als je het maar vaak genoeg roept, gaan mensen het vanzelf geloven. Sesamstraat is geweest; de bazen willen makkelijk en goedkoop succes. Ik vind het akelig."

Sesamstraat wordt sinds 1 januari 2016 niet meer uitgezonden aan het begin van de avond, zoals tientallen jaren het geval was. Het programma wordt nu uitgezonden via een digitaal themakanaal en 's ochtends en 's middags herhaald op NPO3. Het aantal kijkers is sindsdien gekelderd.

,,In de zakenwereld heet zoiets een sterfhuisconstructie", aldus Staartjes. Hij noemt het "gezeur" dat kinderen het programma op hun iPad zouden kijken. ,,Heeft ieder kind een eigen iPad? Kan een 3-jarige zelf naar Uitzendinggemist? Dat doen ze, zeggen de bestuurders, kinderen kijken on demand. Ik vind: naar Sesamstraat kijk je samen met je ouders, om half zeven."

Het voornemen van de NPO om het tijdstip van Sesamstraat te wijzigen leidde in 2009 tot veel opschudding. Een petitie met meer dan 200.000 steunbetuigingen om het niet te doen werd in april van dat jaar overhandigd aan NPO-baas Gerard Timmer. Het programma trok in 2015, om half zes, meer dan 120.000 kijkers. Tegenwoordig trekken de ochtend- en middaguitzending enkele tienduizenden kijkers.

Volledig scherm
Aart en Pino. © ANP Kippa