Volledig scherm
Olcay heeft spijt van uitspraken die ze deed over vrouwen met een maatje meer. © RTL

Olcay Gulsen door het stof na heftige opmerkingen over curvy paspoppen

updateVoormalig modeontwerpster Olcay Gulsen (38) heeft spijt van bepaalde uitspraken die ze gisteren heeft gedaan over de nieuwe plussize-paspoppen van Nike. Haar opmerkingen in het entertainmentprogramma RTL Boulevard werden als beledigend opgevat, waarna Gulsen nu met het schaamrood op de kaken laat weten ‘geen fatshamer’ te zijn.

,,Het spijt me als ik mensen heb gekwetst, want dat is nooit mijn bedoeling’’, laat de presentatrice via Instagram weten. ,,Wellicht heb ik het niet goed uitgelegd, maar alsnog mijn oprechte excuses. Ik hou van mensen in elke vorm.’’

Ook kwam Olcay er vanavond in de uitzending van RTL Boulevard uitgebreid terug op haar opmerkingen. ,,Voor mijn gevoel ging de discussie en mijn opmerkingen over de merkstrategie, zeker niet over de mensen zelf. Maar het is duidelijk dat mijn bedoelingen niet goed uit de verf kwamen.” Ze stelt ver van elke vorm van ‘fatshaming’ vandaan  te willen blijven. ,,Ik werd zelf een jaar geleden ook gefatshamed en weet hoe superklote dat is. Ik hou van vrouwen in iedere vorm en maat. Ik vind het heel pijnlijk dat mijn opmerkingen bij mensen op een andere manier zijn overgekomen.”

Enorm

In het item over de paspoppen van Nike, die beduidend forser zijn dan voorheen, zei Gulsen te schrikken van de omvang van de plastic modellen. ,,Aan de ene kant wil je niet iemand uitsluiten omdat hij een maat meer heeft, die moet ook kunnen sporten. Maar ik vind dit niet echt een maatje meer. Ik denk dat het een maatje 48-50 is. Ik vind het een enorm groot verschil met een model dat maatje XS heeft en een plussize-mannequin. Waarom zit daar niets tussen? Het is nu extreem uitgevallen. Ik vind het persoonlijk vrij onwaarschijnlijk dat deze vrouw fit genoeg is om te gaan sporten’’, vertelde ze aan de desk bij RTL Boulevard.

Ook zei ze het ‘een frappante keuze’ te vinden van het sportmerk te kiezen voor dergelijke paspoppen. ,,Ik ben fan van het merk Nike, maar ik snap wel dat mensen scheve ogen hebben dat het verschil zó groot is.’’

Ook collega Caroline Tensen kwam onder vuur te liggen door wat ze over het onderwerp zei. De presentatrice vroeg zich hardop af of mensen met een maatje meer wel in strakke sportkleding willen sporten, wat kijkers haar niet in dank afnamen.

Nike plaatste de curvy poppen doelbewust in een nieuwe flagship store in hartje Londen, waar ze met nieuwe collecties experimenteren. ,,Het is een demonstratie van Nike’s toewijding om de vrouwelijke atleet te inspireren en te dienen’’, liet een woordvoerder eerder weten.