Volledig scherm
PREMIUM
Hilversum / Corporate fotografie NPO directie / Portretten / NPO Margo Smit © Michel Schnater

Ombudsman NPO wil geen siddering, maar wel ontzag

Politiek links krijgt een fractie meer ruimte dan rechts, omroepen zijn slecht bereikbaar voor tv-kijkers en programma’s doen te weinig aan journalistieke verantwoording. Dat zijn enkele conclusies die NPO-ombudsman Margo Smit trekt na haar eerste jaar.

Volledig scherm
,,Omroep PowNed die Henk Kuipers van motorclub No Surrender betaalde voor deelname aan een programma is een mooi voorbeeld van 'collega’s op hun vestje spugen''', zegt NPO-ombudsman Margo Smit. © SCREENSHOT NPO

Het was voor alle publieke omroepen best even wennen. En als ze de keuze hadden, zouden redacties liever een extra paar handen aan het programma hebben in plaats van een extra paar ogen en oren die namens de consument het werk kritisch tegen het licht houden, merkt Margo Smit op. Sinds januari vorig jaar is zij de eerste Ombudsman van de NPO. Een die onafhankelijk opereert, kan ze niet vaak genoeg benadrukken.

,,Ik denk dat in een jaar een hoop aarzeling bij omroepen is weggenomen. Er hoeft geen siddering door de zaal te gaan als ik binnenkom, maar ontzag voor het instituut Ombudsman moet er wel zijn. Ik heb een paar keer collega’s op hun vestje moeten spugen. Ja, jammer dan. Moeten ze hun werk maar beter doen.''

Smit, die onder meer parlementair verslaggever was voor RTL Nieuws en onderzoeksjournalist voor KRO’s Reporter, brengt gevraagd en ongevraagd advies uit - rectificaties afdwingen kan ze niet, actie ondernemen is aan de omroepen - over journalistieke programma’s. De buit na een jaar: grofweg 500 klachten van kijkers en luisteraars.