Volledig scherm
Ravuth Ty © YouTube

Omstreden baas geflopt festival betaalde 750.000 dollar én privejet voor headliner Cardi B

Haar optreden ging nooit door, maar rapster Cardi B kreeg wél 750.000 dollar van Vestiville. Het geflopte festival in Lommel, georganiseerd door de omstreden Nederlander Ravuth Ty, betaalde ook haar privéjet. Dat heeft de Amerikaanse zangeres zelf bekendgemaakt in een nadien verwijderde Instagrampost.

Cardi B was dé headliner op de affiche van Vestiville. De Amerikaanse rapster zou een klein uur komen optreden op het hoofdpodium als afsluiter van de laatste festivaldag. Om haar zover te krijgen, moest de organisatie van Vestiville eerst diep in de buidel tasten. De zangeres maakt zelf bekend dat haar optreden 750.000 dollar (ruim 666.000 euro) heeft gekost. Ook de privéjet was al geregeld.

,,Wees maar zeker dat dat hele bedrag op voorhand is betaald”, zegt Peter Decuypere, bedenker van het bekende evenement I Love Techno. ,,Héél vroeger kregen artiesten vooraf maar de helft. De andere helft volgde dan na het optreden, soms handje contantje. Dat is al lang verleden tijd. Voordat je iemand als Cardi B op de affiche mág zetten, moet je de hele som betalen.”

Soms krijgen artiesten naast hun gage nog een bonus. ,,Bepaalde organisatoren geven een extraatje als het festival uitverkocht is”, zegt de kenner. Of Vestiville zo'n regeling had, is niet bekend. Uit onderzoek van het AD is gebleken dat Ravuth Ty een spoor van schulden en geschillen in de Nederlandse dancescene heeft achtergelaten.

Aan de dure kant, toch

750.000 dollar is veel geld, zélfs voor Cardi B, vindt Decuypere. ,,De optredens van hiphoppers duren vaak nog geen uur. Zangers playbacken en autotunen vaak grote delen. Eigenlijk zijn ze dat grote geld niet waard.”

De organisatie van Vestiville zou meerdere partijen met schulden hebben achtergelaten, maar volgens Decuypere hoeft Cardi B haar geld niet terug te storten aan de organisatie. ,,De afgelasting van het festival was niet haar schuld.”

Kijk hier hoe de bezoekers reageerden toen bekend werd dat het festival werd afgelast:

Volledig scherm
Cardi B zou op zondag, de laatste Vestiville-dag, optreden. Maar op vrijdag werd het festival afgelast © Photo News