Volledig scherm
Martijn Krabbe en Wendy van Dijk tijdens de finale van het RTL-programma The Voice of Holland. © ANP Kippa

Omzet en winst RTL Nederland dalen door investeringen in Videoland

RTL Nederland heeft 2017 afgesloten met tegenvallende resultaten. De Nederlandse tak van het internationale mediabedrijf deed naar eigen zeggen verdere investeringen in online-aanbieder van films en series Videoland, die concurreert met bijvoorbeeld Netflix. Daarnaast blijft de moeizame Nederlandse advertentiemarkt een blok aan het been voor het bedrijf.

De omzet bij RTL Nederland kwam uit op 475 miljoen euro. Dat was 4 procent minder dan een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat daalde met ruim 9 procent ten opzichte van 2016 tot 87 miljoen euro. Ook de winstmarge van het bedrijf viel lager uit. De markt voor televisiereclame kromp volgens RTL op jaarbasis met 5,1 procent.

Eerder bleek al uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek (SKO) dat de RTL-zenders in Nederland marktaandeel verliezen. RTL Nederland is goed voor een marktaandeel van 27,5 procent. Dat was een jaar eerder nog 28,6 procent. Net als andere zenders heeft het bedrijf last van de aanhoudende daling van lineaire kijktijd. 

Topman Sven Sauvé van RTL Nederland benadrukt dat de investeringen in Videoland zich wel uitbetalen. Het aantal abonnees steeg in een jaar tijd met 78 procent. Ook het onlineportaal RTL XL en andere internetdiensten winnen volgens hem aan populariteit.

RTL Group

De gehele RTL Group zag zijn omzet in een jaar tijd met 2,2 procent stijgen tot 6,4 miljard euro. Bijna de helft van de opbrengsten haalde RTL uit televisie. De opbrengsten uit digitale diensten namen in 2017 toe met bijna een kwart tot 826 miljoen euro. De nettowinst van het mediabedrijf steeg met 2,6 procent tot 739 miljoen euro.

Voor dit jaar verwacht RTL Group een omzetgroei van 2,5 tot 5 procent. Bij de digitale tak wordt gerekend op omzetgroei met dubbele cijfers. Het bedrijf verwacht dat internetdiensten in 2018 goed zullen zijn voor 15 procent van de totale opbrengsten. Verder wordt op een bedrijfsresultaat gerekend dat, exclusief eenmalige posten, nagenoeg gelijk zal blijven.

  1. Kijkcijferboost Beau dankzij senioren, kijkers gunnen hem meer

    Kijkcijfer­boost Beau dankzij senioren, kijkers gunnen hem meer

    De onthulling van de winnaar van The Voice Senior heeft de latenightshow van Beau van Erven Dorens een flinke kijkcijferboost gegeven. Het RTL4-programma dat Beau vanaf januari om en om met Jinek gaat presenteren, trok gisteren 853.000 kijkers, goed voor een plekje bij de tien best bekeken tv-programma’s. Kijkers tonen op sociale media sympathie voor Beau en hopen dat de kijkcijfers nog verder gaan groeien. ,,Hij heeft recht op beter.”