Hanna Verboom
Volledig scherm
PREMIUM
Hanna Verboom © Cinetree

Online filmplatforms scoren tijdens coronavirus: dit is het aanbod

Filmliefhebbers kunnen voorlopig alleen maar uitwijken naar internet. Het is natuurlijk anders dan een bioscoopervaring, maar het aanbod is oneindig veel groter dan wat er doorgaans in de filmtheaters en filmhuizen draait. Filmredacteur Ab Zagt zet – vrijwel alle – filmplatforms in Nederland op een rij. Inclusief een speelfilm van veertien uur.

Soms zie je als filmliefhebber door de bomen het bos niet meer. Welke films van mijn gading kan ik waar vinden en hoeveel kost het? De wildgroei aan streamingdiensten en de tijdelijke gratis aanbiedingen voor toegang tot het digitale filmaanbod is de laatste tijd als gevolg van de coronacrisis nauwelijks bij te benen.

Zo kwam vorige week de site Eyelet erbij, het zoveelste filmplatform dat zich richt op recente arthousefilms die niet altijd in alle Nederlandse filmhuizen te zien zijn geweest. Een van de aangeboden titels is het erotisch getinte La Región Salvaje uit Mexico, waarin een zus en een broer seks hebben met een buitenaards wezen met enorme tentakels. Niet bepaald voor iedereen dagelijkse kost.

Het exotische aanbod online groeit met de dag. Het Internationale Filmfestival van Rotterdam haakt ook in op de vraag naar films online. Het festival stelt nu de veertien uur (!) durende productie La Flor, een mozaïekfilm in vier delen van de Argentijnse filmmaakster Mariano Llinás, gratis ter beschikking. Daar is de rechtgeaarde cinefiel wel een paar avonden zoet mee. IDFA, het Amsterdamse documentairefestival, geeft een deel van het archief vrij. En het afgelaste Movies That Matter-festival plaatste ook een deel van het programma online.