Volledig scherm
© ANP Kippa

Onrust over mogelijke overstap NPO-directeur Klein naar RTL

In Hilversum wordt ernstig rekening gehouden met een overstap van NPO-televisiebaas Frans Klein naar het commerciële RTL 4. Ingewijden zeggen dat met Klein gesprekken zijn gevoerd over het opvolgen van de inmiddels vertrokken RTL-programmadirecteur Erland Galjaard. Het zorgt voor veel onrust binnen de gelederen van de publieke omroep.

Er werd enkele weken terug nog voorzichtig over gespeculeerd, maar inmiddels heeft bijna iedereen in tv-land het over deze mogelijke transfer die zeer spraakmakend te noemen zou zijn. Klein zou zelf openlijk met omroepbazen- en medewerkers praten over zijn flirt met het commerciële bedrijf.

Frans Klein - sinds 2014 verantwoordelijk voor de programmering van de publieke netten NPO 1, 2 en 3 – is al druk bezig met de uitzendschema’s van komend najaar en 2019. Onlangs lekten enkele van die plannen uit. Zo wil de tv-directeur in het kader van bezuinigen de talkshows van Eva Jinek en Jeroen Pauw een half uur eerder laten beginnen en zijn er ideeën over een soapserie op de plek van EenVandaag. Die actualiteitenrubriek zou dan verhuizen van NPO 1 naar NPO 2.

Volledig scherm
© Marco Okhuizen

Lang niet alle plannen zijn onomstreden. En wordt daar straks een klap op gegeven waarna Klein overstapt naar de concurrent? Ook bestaat de angst dat Klein dan misschien goede vrienden en NPO-coryfeeën als Matthijs van Nieuwkerk en Paul de Leeuw meeneemt naar RTL.

Frans Klein vertelde deze website twee weken terug nog dat Van Nieuwkerk, althans voorlopig, bij de publieke omroep blijft en daar zelfs nieuwe programma’s gaat presenteren. Hij zou onder meer een zaterdagavondshow voor NPO 1 maken.

Van Nieuwkerks omroep BNNVARA liet vervolgens weten dat Klein te voorbarig is. ,,Het een en ander is nog volop in ontwikkeling dus over of, hoe en wanneer er nieuwe programma’s worden uitgezonden, kunnen we nu nog weinig kwijt'', aldus een woordvoerster.

,,Je maakt Frans Klein te groot'', reageert een woordvoerder van de NPO met een knipoog. ,,Want het maken van een uitzendschema hangt niet op een persoon. Verder reageren we nooit op speculaties, geroddel en achterklap.''

En een woordvoerster van RTL: ,,Zoals gebruikelijk doen wij geen mededelingen over potentiële kandidaten voor vacatures. Wel kunnen we zeggen dat er nog niets definitief is wat betreft de opvolging van Erland Galjaard.''

Poll

De perfecte songfestivalpresentator is:

De perfecte songfestivalpresentator is:

  • Jan Smit (19%)
  • Eva Jinek (10%)
  • Chantal Janzen (24%)
  • Martijn Krabbé (9%)
  • Cornald Maas (3%)
  • Paul de Leeuw (5%)
  • Linda de Mol (5%)
  • Doutzen Kroes (10%)
  • Humberto Tan (9%)
  • Romy Monteiro (5%)
70890 stemmen