Volledig scherm
PREMIUM
© FERDY DAMMAN

Ontspannen Pearl Jam is helemaal klaar voor terugkeer op Pinkpop

RecensieIs Pearl Jam klaar om vrijdag na 18 jaar terug te keren op festival Pinkpop? Afgaand op het eerste van twee Ziggo Dome-concerten is het antwoord een duidelijk: ja!

Pearl Jam

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  12-6, Ziggo Dome, Amsterdam

Het is een standaardeis tijdens de contractonderhandelingen voor megafestivals van het niveau Pinkpop: bands mogen in dezelfde periode geen eigen shows spelen die concurreren met de kaartverkoop van het festival.

Zinloos natuurlijk om te proberen ook Pearl Jam zo’n clausule te laten ondertekenen. De groep uit Seattle is zo groot geworden, dat Pinkpop al jaren de deuren wijd open hield voor een terugkeer naar Landgraaf. Willen Eddie Vedder & co in dezelfde week nog even twee concerten plannen in de Ziggo Dome? Natuurlijk, gaat u gang.

En zo wandelde Vedder (53) tegen half negen vanavond in eenvoudig blauw overhemd de Amsterdamse bühne op. Voor het opsteken van zijn hand ter begroeting ontving hij een dubbele staande ovatie. De eerste twee uit een lange jubelreeks. Die bereikte z’n climax toen de band na zo’n twee uur zweten het kapitale kwartet Jeremy, Why Go, Black en Alive (alle van magnum opus Ten uit 1991) over de zaal liet donderen.

Voor wie het tot dan toe nog niet begrepen had: Nederland is nog altijd idolaat van de groep, die nu het ene na het andere jaren 90-icoon ons ontvalt, bijkans in z’n eentje de gehele grunge-erfenis beheert.

poll

Onbekende Duncan Laurence namens Nederland naar Tel Aviv

Onbekende Duncan Laurence namens Nederland naar Tel Aviv

 • Goede zet (60%)
 • Daar snap ik niets van (40%)
6714 stemmen