Volledig scherm
De gemoederen lopen hoog op in Blind Gekocht. © VIER

Ook Belgen wagen zich aan kopen van huis zonder het ooit gezien te hebben

Belgische tv-kijkers kunnen zich vanaf volgende week ook verkneukelen om wanhopige stellen die een huis kopen zonder het ooit gezien te hebben. Blind Gekocht is de Vlaamse variant van Kijken Zonder Kopen, de show van Martijn Krabbé die op RTL 4 zo’n miljoen kijkers per week trekt.

,,Blind in het huwelijksbootje is straf, maar wat als je al je spaargeld uitgeeft aan een wildvreemde om een huis te kopen dat je zelf nog nooit gezien hebt?’’, kondigt de Vlaamse presentatrice Dina Tersago haar programma in een promotiefilmpje aan. Daarin is ook te zien hoe een aantal koppels zich verbaast over de barre staat waarin de gekochte huizen verkeren. ,,Wat is dat hier? Dit kan toch niet?’’ roept iemand uit. Een andere deelnemer concludeert moedeloos dat er een huis is gekocht waar hij helemaal niet in wil wonen.

In de eerste aflevering, die woensdag op de Vlaamse zender VIER te zien is, worden Bart (32) en de 31-jarige Els gevolgd, die na het bezichtigen van meer dan negentig huizen de zoektocht op de verhitte woningmarkt helemaal zat zijn. Anton (32) en kleuterjuf (25) hebben dan weer een opvallende zoekopdracht, zij zoeken een huis dat is geïnspireerd op Pippi Langkous’ Villa Kakelbont.

Krankzinnig

Ook in Kijken Zonder Kopen zijn het vooral jonge mensen die de controle compleet uit handen geven. Het lukte Krabbé, makelaar Alex van Keulen en bouwdeskundige Bob Sikkes tot nu toe om de deelnemers helemaal tevreden te stellen met een van top tot teen gestyled huis op een gewenste locatie. 

Volgens columniste Angela de Jong gaat het om een ‘volslagen krankzinnig format’ waar ze elke week met open mond naar kijkt. ,,Er zijn kennelijk mensen die diametraal anders zijn dan ik, het woontype ‘de notoire zeikerd’. Ik moet er al niet aan denken dat iemand anders een fotolijstje voor mijn woonkamer uitzoekt, laat staan een heel huis. Het gevoel dat een pand bij je oproept kun je toch niet vangen in klinische steekwoorden als ‘dakkapel’ en ‘tuin op het zuiden’?’’ schreef ze eerder. ,,Tegelijk zegt het programma natuurlijk alles over de tijd waarin we leven. Tien jaar geleden had dit programma nooit gemaakt kunnen worden.’’

Kopen Zonder Kijken, elke maandag, RTL 4, 20. 30 uur.

  1. Vlaamse Dancing with the Stars met Jan Kooijman onder vuur: kijkers boos over uitslag

    Vlaamse Dancing with the Stars met Jan Kooijman onder vuur: kijkers boos over uitslag

    Er is online commotie ontstaan over de afgelopen uitzending van de Vlaamse variant op Dancing with the Stars. Via sociale media laten verschillende kijkers weten dat ze niet te spreken zijn over de uitslag van de wedstrijd en kwade opzet vermoeden. Zo moest Evy Gruyaert zondag de show verlaten, hoewel ze aardige punten kreeg van de jury. Via een lang bericht op Instagram reageert Jan Kooijman (38) nu op alle opschudding.
  2. Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Het leven van een 6-jarig Russisch meisje is in korte tijd volledig veranderd. Alina Yakupova werd door haar volgers uitgeroepen tot ‘mooiste kind ter wereld’, waarna diverse media het verhaal oppikten. Het resultaat laat zich raden: Yakupova wist in geen tijd meer dan 22.000 volgers te verzamelen op Instagram en intussen is ze vastberaden door te groeien tot één van de meest gevraagde kindmodellen ter wereld.