Volledig scherm
Duncan Laurence. © ANP Kippa

Ook Breda trekt zich terug als kandidaat voor het Songfestival

Het Eurovisiesongfestival vindt volgend jaar niet plaats in Breda. De stad laat vandaag weten niet meer mee te dingen vanwege de ‘grote financiële risico's die bij de organisatie van het evenement horen’.

Breda wilde het liedjesfestijn houden in de evenementenhal Breepark. Hoewel die locatie aan de eisen zou voldoen, stapt de stad toch uit de race. ,,Uit een nadere toelichting op de spelregels van dit bijzondere evenement lijkt het erop dat de totale garantie voor het aanzienlijke bedrag eenzijdig door de gemeente afgegeven moet worden. Dit is niet realistisch. Zeker omdat het event niet alleen promotie voor Breda, maar voor heel Nederland oplevert", aldus Daan Quaars, wethouder evenementen van Breda.

Werelderfgoed

Als het aan de Stichting Werelderfgoed Nederland ligt dan worden de Nederlandse werelderfgoederen goed vertegenwoordigd tijdens het liedjesfestijn. Volgens de stichting is het een goede gelegenheid om te laten zien wat voor mooie plekken er in Nederland zijn. ,,De tien UNESCO-werelderfgoederen zeggen maximale medewerking toe aan de organisatie”, zegt Boris van der Ham, voorzitter van Stichting Werelderfgoed Nederland.

De tien door UNESCO erkende werelderfgoederen in het Koninkrijk der Nederlanden zijn: Schokland en omgeving, de Stelling van Amsterdam, Molencomplex Kinderdijk-Elshout, het Ir. D.F. Woudagemaal, Willemstad Curaçao, Droogmakerij de Beemster, het Rietveld Schröderhuis, de Waddenzee, de Grachtengordel van Amsterdam en de Van Nelle Fabriek.

In totaal zijn er nu nog zes steden en regio’s die het songfestival willen huisvesten: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Maastricht/Limburg, Arnhem en Den Bosch. Leeuwarden en Den Haag trokken zich eerder al terug.