Ook Gucci stopt met gebruik van bont

Modehuis Gucci zal in de toekomst geen bont meer in zijn collecties gebruiken. Dat heeft directeur Marco Bizzarri woensdagavond aangekondigd tijdens een lezing in Londen. In de lente van 2018 presenteert Gucci de eerste gegarandeerd bontvrije collectie.

Volledig scherm
Archieffoto van een model in Gucc-bont. © ANP

Het besluit lijkt een verrassing te zijn; Gucci staat bekend om haar collecties waarin veel bont zit verwerkt. Gucci is overigens niet het eerste grote modemerk dat bont afzweert. Calvin Klein, Giorgio Armani, Hugo Boss, Stella McCartney en Ralph Lauren gingen het Italiaanse bedrijf voor.

Dierenrechtenorganisatie Gaia reageert opgetogen. ,,Gucci toont hiermee in te zien dat bont niet meer van deze tijd is", zo reageert Gaia-directeur Ann De Greef. ,,Ethiek en duurzaamheid spelen inmiddels een cruciale rol in de modewereld."

Volledig scherm
Gucci-directeur Marco Bizzarri © Getty Images for Kering

Met dit besluit treedt het Italiaanse modehuis toe tot de Fur Free Alliance, een koepel van tientallen organisaties die zich actief inzetten voor het afzweren van dierenmishandeling in de kledingindustrie. 

Gucci-directeur Bizzarri bracht het nieuws bij de uitreiking van de Kering Award voor duurzame mode. Het Franse moederbedrijf Kering, waar Gucci onderdeel van uitmaakt, maakt zich al tien jaar hard voor een duurzamere kleding- en mode-industrie. Zo promoot Kering ook het gebruik van nepleer in accessoires.