Prinses Ariane
Volledig scherm
Prinses Ariane © RVD

Ook prinses Ariane naar gymnasium Sorghvliet

Prinses Ariane (11) gaat net als haar oudere zussen Amalia en Alexia naar christelijk gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vanmiddag bekendgemaakt.

Prinses Ariane, die volgende week twaalf jaar oud wordt, zit momenteel in groep 8 van de openbare Bloemcampschool in Wassenaar. Aangezien haar laatste basisschooljaar voorspoedig verloopt, mag ze in augustus naar de middelbare school.

Dat wordt dus Sorghvliet, net als haar twee zussen. Het aan de statige Johan de Wittlaan gevestigde gymnasium bevalt koning Willem-Alexander en Maxima en hun eerste twee dochters overduidelijk. Kroonprinses Amalia startte er in 2015 haar middelbare schooltijd, inmiddels heeft ze de vierde klas bereikt. Haar zusje Alexia zit sinds 2017 op Sorghvliet.

Vesting

Voordeel is dat Sorghvliet geheel is toegerust op de ontvangst van een nieuw prinsesje. De school is sinds de komst van Amalia veranderd in een vesting en uitgerust met talloze beveiligingscamera's.

De RVD beklemtoont in zijn persbericht dat de schooltijd van de prinsesjes privé is. ,,Op uitdrukkelijk verzoek van de ouders wordt een beroep gedaan op de media de persoonlijke levenssfeer van hun dochters te blijven respecteren.”

Tot nu toe lukt dat goed. Over de schooltijd van Amalia en Ariane op Sorghvliet, gelegen op een steenworp van premier Rutte's Catshuis, is weinig meer bekend dan dat de prinsesjes regelmatig de fiets pakken. Afgelopen najaar vierden beiden met hun klassen het 110-jarig bestaan van het Haagse gymnasium.

Vorig jaar doken berichten op dat Amalia haar middelbare schooltijd op Sorgvliet niet afmaken. Ze zou haar opleiding in China, op het United World College vervolgen. Dat verhaal bleek echter onjuist. 

Verder lezen na de foto

Christelijk gymnasium Sorghvliet aan de statige Johan de Wittlaan te Den Haag. De beveiligingscamera's zijn duidelijk te zien
Volledig scherm
Christelijk gymnasium Sorghvliet aan de statige Johan de Wittlaan te Den Haag. De beveiligingscamera's zijn duidelijk te zien © Robin Utrecht

Vader Willem-Alexander zat op VCL

Zelf startte Willem-Alexander zijn middelbare schooltijd op het  Baarnsch Lyceum. In 1981 stapte hij over naar het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum te Den Haag. De verhuizing was nodig nu zijn moeder Beatrix in 1980 koningin Juliana opvolgde. Het koninklijk gezin woonde destijds in kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche.  

Het VCL bleek geen suces voor Willem-Alexander: in september 1983 stopte hij daar om zijn opleiding te vervolgen aan het prestigieuze Atlantic College in Llantwit Major in Wales. Daar zat hij op een internaat met leerlingen van 68 nationaliteiten. 

Prinses Amalia zwaait in augustus 2015 als ze op de fiets vanaf Villa Eikenhorst in Wassenaar voor het eerst vertrekt naar haar nieuwe middelbare school, het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. De foto is gemaakt door koning Willem-Alexander.
Volledig scherm
Prinses Amalia zwaait in augustus 2015 als ze op de fiets vanaf Villa Eikenhorst in Wassenaar voor het eerst vertrekt naar haar nieuwe middelbare school, het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. De foto is gemaakt door koning Willem-Alexander. © ANP