Volledig scherm
Maaike Timmerman. © ANP Kippa

Ook Sinan Can, Maaike Timmerman in beeld als talkshowhost

Fidan Ekiz en Tijs van de Brink zijn dan de gedoodverfde opvolgers van Eva Jinek, ook Willemijn Veenhoven (De Nieuws BV), Sinan Can (Voorbij de Grenzen van Saoedi-Arabië) en Maaike Timmerman (Goedemorgen Nederland) worden getest als presentator van de nieuwe late night talkshow op NPO 1. Dat vertellen ingewijden aan deze site.

De NPO ziet op het prestigieuze tijdslot tussen 23:00 en 00:00 uur het liefst een vast presentatieduo aan tafel. Documentairemaakster en columniste Fidan Ekiz en EO-presentator Tijs van de Brink staan hoog op het verlanglijstje, maar de kogel is nog niet door de kerk. Intussen wordt druk geëxperimenteerd met andere gegadigden.

Jeroen Pauw

De publieke omroep is druk bezig met het oplossen van een crisis in talkshowland. Deze begon toen bekend werd dat Eva Jinek verhuist van NPO 1 naar RTL 4. Ze presenteert daar begin januari haar eerste uitzending. Dan moet ook op NPO 1 de nieuwe talkshow van start gaan. Jeroen Pauw springt niet in het ontstane gat. Sterker, of hij überhaupt terugkeert op de late avond is nog onderwerp van discussie.

De tijd begint te dringen. Op de achtergrond wordt nog gedacht aan verschillende scenario’s, ook qua programmaformule. Zo bestaat is er een idee een soort Met Het Oog Op Morgen (NPO Radio 1) op tv te lanceren. Dan wordt gevist uit een poule van verschillende presentatoren (en afkomstig van verschillende omroepen) die elkaar afwisselen.

Matthijs van Nieuwkerk

De onrust in talkshowland is dan nog niet voorbij. Een belangrijke reden voor Eva Jinek om te kiezen voor RTL 4 is het salarisplafond (de balkenendenorm) bij de publieke omroep. Ook DWDD-coryfee Matthijs van Nieuwkerk zou om die reden ernstig overwegen de NPO te verlaten. De presentator, die vorig jaar een salaris van 363.000 euro verdiende, moet volgend jaar - wanneer zijn contract met BNNVara afloopt - terug naar die norm van 194.000 euro. Het zou een breekpunt zijn.