Volledig scherm
© PR

Op de eerste rang bij een terroristische aanslag

filmrecensie,,We hebben ze.'' Een Britse kolonel, gespeeld door nota bene Helen Mirren, kan haar opwinding nauwelijks bedwingen. Via satellietbeelden en drones - letterlijk zo klein als een vlieg - ziet zij op haar beeldscherm in Kenia twee gezochte terroristen van de groep al-Shabaab en enkele handlangers een zelfmoordaanslag voorbereiden die zeker veel levens zal kosten.

oorlogsdrama

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Eye in the Sky

De handen van de kolonel jeuken om meteen toe te slaan met een bombardement. Over de morele, politieke en juridische vragen die dat oproept gaat Eye in the Sky vooral. De thriller van regisseur Gavin Hood is nagelbijtend goed. De besluiteloosheid van een laffe Britse minister, de juridische implicaties, mogelijke imagoschade in de media en het dilemma van de man die de rode knop moet indrukken maken van Eye in the Sky een gecompliceerd, ultramodern oorlogsdrama.

Beslissingen over leven en dood worden genomen door de legertop en politici die in een veilige vergaderzaal op de eerste rang zitten bij de rechtstreekse satellietbeelden van de terroristen in hun huiskamer. De film gaat recht op zijn doel af en laat de kijker achter met veel confronterende vragen. Wat zou jij beslissen?

Regie: Gavin Hood. Hoofdrollen: Helen Mirren, Alan Rickman en Aaron Paul.