Op zoek naar iets nieuws? Deze series moet je gezien hebben

UpdateIn deze tijden van thuisisolatie vanwege het coronavirus zijn on demand-series een uitkomst. Onze showredactie bekeek er al veel en zet hieronder de grootste aanraders per platform op een rij.

Netflix

Snowpiercer: **** - Een apocalyptische visie op de nabije toekomst waarin de wereld na een klimaatramp veranderd is in een ijsvlakte met temperaturen die het leven onmogelijk maken. Lees hier onze recensie.

Jeffrey Epstein: Filthy Rich **** - Het bizarre relaas van de slachtoffers van een pedofiele miljardair die zijn eigen gruwelijke sekspyramidespel ontwierp. Lees hier onze recensie.

Hollywood **** - Het ultieme filmsprookje. Maar ook een prachtig schijnportret van het beroemde filmmekka. Een verkapte aanval op de hypocrisie en schijnheiligheid van Hollywood. Lees hier onze recensie.

Volledig scherm
© AP

The last Dance ***** - Een fraai inkijkje bij de NBA-basketbalclub Chicago Bulls met de megaster Michael Jordan. Hij vertelt zelf over zijn loopbaan, maar er zijn prachtige beelden uit het seizoen 1997/98, toen een camerateam toegang had tot de club. Lees hier onze recensie.

Kingdom (seizoen 2) **** - Het klinkt gek: Koreaanse zombiehorror, gebaseerd op een stripverhaal. Het is ook gek, maar wel de moeite waard. Lees hier onze recensie.

Il Processo **** - Een officier van justitie behandelt de moord op een meisje. Het blijkt haar eigen dochter te zijn, die ze kort na de geboorte afstond. Komt dit geheim naar buiten? Lees hier onze recensie.

Fauda 3 **** - Een Israëlisch undercoverteam waagt zich in Gaza om twee gijzelaars te bevrijden. Op het puntje van je stoel in dit derde seizoen van Fauda! Lees hier onze recensie.

Unorthodox ***** - Een vrouw ontsnapt uit haar beklemmende orthodox-Joodse milieu in New York en kiest voor een nieuw bestaan. Een miniserie die je grijpt. Lees hier onze recensie.

Luister ook naar de podcast Bingewatchers, waarin veel van deze series besproken worden: (tekst gaat verder onder podcast)

Je leest een artikel dat elke week wordt ververst. In ons #NLBlijftThuis-dossier brengen we inspirerende verhalen en praktische tips die jou helpen om de dag door te komen.

Ozark 3 **** - Het doet soms denken aan Breaking Bad: een normaal gezin belandt in de criminele wereld van drugs en gokken. Het derde seizoen van Ozark stelt allerminst teleur, het is misschien wel het beste van de drie. Lees hier onze recensie.

Kalifat ***** - Een dramaserie over een dreigende aanslag in Stockholm. Weer krijgen die Scandinaviërs het voor elkaar om een ongemeen spannende serie te maken. Lees hier onze recensie. 

Tiger King: Murder, Mayham and Madness **** - Zijn het dierenfluisteraars, sekteleiders, gehaaide zakenlieden, charlatans of valse profeten die zogenaamd opkomen voor de rechten van gekooide dieren in privébezit? Een verbijsterende freakshow over dierentuinen in de VS. Lees hier onze recensie.

Tiger King
Volledig scherm
Tiger King © Netflix

When they see us ***** - Verplichte kost voor wie hem nog niet zag. Het ontluisterende verhaal van een rammelend politie-onderzoek waar vijf tieners van Afro- en Latijns-Amerikaanse komaf de dupe van worden. Lees hier onze recensie.  

Brot: The Valhalla Murders **** - Mooie beelden van IJsland zijn er ruimschoots, maar ook een pakkend moordonderzoek met intrigerende ontwikkelingen. Deze serie gaat verder dan het onderzoek alleen en geeft ook een fijn inkijkje in de privélevens van de rechercheurs. Lees hier onze recensie.

Formula 1: Drive to survive **** - Troostrijk materiaal voor wie de Formule 1 zo mist, maar ook voor niet-liefhebbers van autoracen. Een verrassende en unieke blik achter de schermen van het circus. Twee seizoenen, respectievelijk over de racejaren 2018 en 2019. Lees hier onze recensie.

Who killed Malcolm X? ***** - Een documentaireserie over een van de geruchtmakendste moorden in de Verenigde Staten. Ook hier val je soms van verbazing achterover als het gaat om rammelend politiewerk. Lees hier onze recensie.

The Crown **** - Het is nooit te laat om te beginnen als je deze hebt gemist. Een klassieker inmiddels, met drie seizoenen. Schitterend camerawerk in deze historische dramaserie over het leven van de Britse queen Elizabeth. Lees hier onder recensie.

The Crown
Volledig scherm
The Crown © Netflix

Toon **** - Het leven is momenteel al zo serieus, tijd voor wat lucht en lichtheid. Laat dat maar aan Toon over. Een heerlijke reeks komische afleveringen van elk een klein half uur. De onhandige goedzak Toon verovert je hart. Lees hier onze recensie.

Criminal **** - Spannend? Ja. Spectaculair? Nee. Deze thrillerserie in vier talen moet het niet hebben van bloedstollende achtervolgingen of knallend geweld. Het meekijken met de politieverhoren in Engeland, Duitsland, Frankrijk en Spanje is wel intrigerend en verrast altijd. Extra voordeel: de afleveringen zijn los te bekijken. Lees hier onze recensie.

Gomorra **** - Hard, ruw, soms angstaanjagend. Voor de liefhebbers van maffiaseries. Niet gepolijst, wel eerlijk. Inmiddels vier seizoenen ver, dus wie er nog aan moet beginnen, heeft wat in te halen. Lees hier onze recensie.

The Kominsky Method **** - Oude mannen van dik in de zeventig zijn niet bepaald een sexy onderwerp voor een televisieserie of speelfilm. Maar dat het ook een zeer vermakelijke kijkervaring kan opleveren bewijzen Michael Douglas en Alan Arkin wel. Lees hier onze recensie.

Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez **** - Een combinatie van sport - american football - en misdaad. Hoe een succesvolle Amerikaanse sporter compleet doorslaat en aan het moorden slaat. Lees hier onze recensie.

Sunderland ’Til I die ***** - Speciaal voor de voetballiefhebbers die momenteel niet aan hun trekken komen. Een fascinerend beeld van een bolwerk in verval, compleet met alle oprechte emotie die daaromheen hangt. Vanuit de haarvaten van Sunderland AFC vergeet je dat al het voetbal stil ligt. Lees hier onze recensie.

Messiah ***** - Wat zou er gebeuren als Jezus terugkeert op aarde? Met dat idee lieten de makers van Messiah hun fantasie de vrije loop. Lees hier onze recensie.

The Royal House of Windsor ***** - The Crown al gezien? Je wilt meer en je kunt niet wachten tot het volgende seizoen? Dan is dit de perfecte serie om bij af te kicken. Lees hier onze recensie.

Sex Education 2 **** - Een hitserie over seksuele voorlichting? Ja, dat kan! En wie weet steek je er ook nog iets van op. Lees hier onze recensie.

Sex Education
Volledig scherm
Sex Education © Netflix

Dracula **** - Lekker griezelen! De serie bestaat slechts uit drie delen, maar ze mogen er zijn. Het verhaal van Dracula is al vaak verfilmd, maar nog niet op deze wijze. Lees hier onze recensie. 

De Bende van Jan de Lichte **** - Voor wie niet kan wachten tot Letter for the King (eind deze week) online komt. Een Vlaamse serie, gebaseerd op een historische figuur die echt bestond, die in hetzelfde genre past. Lees hier onze recensie.

In de podcast Bingewatchers worden veel van de omschreven series besproken:

Videoland

Gewoon Boef **** - Een eerlijk portret van de meest besproken rapper van ons land. Na het zien krijg je meer begrip voor zijn keuzes. Lees hier onze recensie.

Babylon Berlin ***** - De makers hadden veel geld tot hun beschikking en hebben dat blijkbaar goed besteed. De personages dansen in Berlijn tussen de twee wereldoorlogen op een vulkaan die uiteindelijk tot uitbarsting komt. Lees hier onze recensies.

Why women kill ***** - Een feest voor het oog, deze comedy over drie koppels in verschillende tijdperken in hetzelfde huis. De overgangen tussen de tijden zijn vindingrijk, het beeld klopt, de humor is fijn. Kortom: kijken. Lees hier onze recensie.

Mocro Maffia 2 - Dit vervolg op het eerste seizoen - een regelrechte hit - kwam vervroegd online. Met een opgefriste cast houden de makers het niveau vast. Lees hier onze recensie.

The Handmaid's Tale - Niet gerecenseerd, maar wel warm aanbevolen: The Handmaid’s Tale, waarvan er inmiddels drie seizoenen zijn. De science fictionserie over een door christelijke fundamentalisten bestuurd Amerika werd bekroond met een Golden Globe en een Emmy.

NPO Start

Belgravia **** - Fan van Downton Abbey? Dan is Belgravia misschien iets voor jou. Een kostuumdrama uit dezelfde koker, dat zich afspeelt vlak voor de Slag om Waterloo. Lees hier onze recensie.

Homeland (seizoen 8) **** - Het laatste seizoen van deze veelgeprezen spionageserie. Carrie Mathison zal gemist worden, zoveel is zeker. In deze slotreeks wordt de blonde agente voor de laatste keer voor de leeuwen gegooid. Het stelt niet teleur. Lees hier onze recensie.

Ziggo/HBO

Succession **** - Geslaagde satire over een Amerikaanse mediamagnaat die zijn bedrijf moet overdragen aan zijn kinderen, maar ze stuk voor stuk de verantwoordelijkheid niet toevertrouwt. Lees hier onze recensie.

Chernobyl ***** - Indrukwekkend, zeker in deze coronatijd. Ook hier gaat het om een grote bedreiging van de volksgezondheid, maar dan vanwege de kernramp in de toenmalige Sovjet-Unie. Dat de hoofdpersonen geen Russisch spreken maar Engels, heb je ze zo vergeven. Beklemmend. Lees hier onze recensie.

Scene uit de serie Chernobyl
Volledig scherm
Scene uit de serie Chernobyl © PR

The Outsider ***** - Een sublieme verfilming van het gelijknamige boek van Stephen King. Horror, maar niet eng. Wel bloedstollend spannend, voor wie trek heeft in een thrillerserie die je van begin tot eind bij de lurven pakt. Lees hier onze recensie.

The Loudest Voice **** - Je weet niet wat je ziet. Zo bouwde Roger Ailes zijn imperium met de Amerikaanse nieuwszender Fox. Gebaseerd op ware gebeurtenissen. Een fenomenale Russel Crowe neemt je mee door de tijd langs 9/11, de oorlog tegen terrorisme, #metoo en Trump. Lees hier onze recensie.

AppleTV+

Of all mankind **** - Wat als de Russen als eersten de maan hadden bereikt? Dat is het uitgangspunt van deze serie, waarin de frustratie over de verloren race met de Amerikanen behoorlijk doorklinkt. Lees hier onze recensie.

The morning show **** - Metoo aan het ontbijt. Reese Witherspoon en Jennifer Aniston spelen de hoofdrol in deze serie over een ontbijtshow op de Amerikaanse televisie, met alle affaires die daarbij horen. Lees hier onze recensie.

Volledig scherm
© AP

Bekijk hier een overzicht van onze eerdere recensies (met zoekfunctie!)