Presentator Manuel Venderbos (l) en Koen.
Volledig scherm
Presentator Manuel Venderbos (l) en Koen. © EO

Ophef over EO-interview met pedofiel Koen

Op 15-jarige leeftijd werd Koen verliefd op een jongen van 8 en realiseerde hij zich: ik ben pedofiel. Al jaren houdt hij stil dat hij op jongens valt tussen de 8 en 13 jaar. Koen kiest er bewust voor geen seksueel contact met kinderen te hebben en doet zijn verhaal vanavond in het programma Jong van de EO. De aankondiging van de uitzending zorgt voor de nodige ophef.

'Het beste voor deze twee gore kindermisbruikers is dat ze zichzelf door de kop gaan schieten, en anders hoop ik dat iemand anders dat doet', reageert iemand op op de website van de televisiezender. Een ander schrijft juist: 'Erg knap dat ze hierover een uitzending maken, ik vind het erg dapper dat ze hun verhaal durven te vertellen!'

Taboe doorbreken
Presentator Manuel Venderbos wil met twee afleveringen over Koen, vanavond en volgende week woensdag, vooral een taboe te lijf gaan. 'Over pedofielen en pedoseksuelen hoor je alleen maar iets als ze in de fout zijn gegaan', vertelt hij aan het AD.

'Het verhaal van pedofielen die seks met kinderen wel afkeuren hoor je nooit. Dat wil ik nu wel vertellen, want het is belangrijk dat deze outcasts van de samenleving hun verhaal kunnen doen. Want hoe meer je ze isoleert, hoe gevaarlijker het wordt. Dan voelen ze zich toch wel vies en buitengesloten en gaan ze sneller de fout in.'

Vermomd
Pedofiel Koen - een pseudoniem - komt niet herkenbaar in beeld. Hij heeft in het programma een zeer echt lijkend masker op, een vermomming die ook door Wendy van Dijk in een van haar Ushi en Van Dijk-programma's werd gebruikt. Ook zijn stem is vervormd, want Koen is bang dat de buurt waarin hij woont achter zijn seksuele voorkeur komt. Alleen zijn vader en moeder en een vriend weten van zijn geaardheid.

Slachtoffer misbruik
In de uitzending zien we Manuel ook de 29-jarige Bark interviewen. Hij werd jarenlang seksueel misbruikt door zijn voetbaltrainer.