Volledig scherm
Ja Rule en Billy McFarland (r) © Netflix

‘Organisator wil tweede editie van geflopt Fyre Festival’

Het faliekant mislukte feest Fyre Festival krijgt mogelijk een tweede editie. Althans, als het ligt aan Billy McFarland, de man achter het festival. De zakenman zit momenteel voor zes jaar achter slot en grendel, maar dat weerhoudt hem er niet van om zijn plannen over een vervolg uit te spreken. Dat meldt DJMag op basis van een gesprek tussen schrijver Josh Raab en McFarland.

Die laatste liet zijn vriendin Anasacia Emerenko onlangs contact opnemen met de Amerikaanse schrijver, omdat hij zijn kant van het verhaal over het geflopte festival wilde laten optekenen in memoires. Volgens de zakenman, die vanuit de gevangenis aan het verhaal werkt, zou het boek details bevatten die nog niet eerder naar buiten zijn gebracht. Ook niet in de documentaires die op Netflix en Hulu te zien zijn. Raab wees McFarlands verzoek om het boek te schrijven echter af.

Nu wil McFarland het boek in eigen beheer uitbrengen. Hoe hij dat wil financieren, is niet duidelijk. Maar met de opbrengsten wil hij in elk geval zijn schulden afbetalen. In een mail die hij naar Raab stuurde, schrijft hij het verhaal zo snel mogelijk af te willen hebben omdat ‘Fyre 2017 niet een eenmalig evenement was’. Mede daarom moet het boekwerk snel bij de drukker liggen. ‘Het gaat opnieuw gebeuren, dus het originele verhaal verliest potentie als het niet vóór de tweede editie te lezen valt’, zo schrijft McFarland.

Nachtmerrie

Fyre moest een elitair muziekfestival worden waar rijke millennials op een tropisch eiland konden feesten met topartiesten en modellen. Het werd een grindterrein met noodtenten zonder voldoende eten en drinken. De organisatoren bliezen het evenement af toen de festivalgangers teleurgesteld het eiland op kwamen. Vlak voor de officiële opening, maar nádat Amerikanen tot tienduizenden dollars hadden betaald voor kaartjes.

Investeerder EHL Funding had de organisatoren, rapper Ja Rule en Billy McFarland, drie weken voordat het festival zou plaatsvinden een bedrag van bijna 2,5 miljoen euro geleend. De investeerder kon naar zijn geld fluiten toen het evenement op de Bahama’s uitliep op een nachtmerrie. McFarland en Ja Rule wisten al van de enorme problemen toen ze de investeerder om het geld vroegen, bleek uit documentaires op Netflix en Hulu over Fyre.

Volledig scherm
Beeld van het mislukte festival. © AP