Oscarfavoriet 1917 ook in Nederland bioscoophit: 150.000 bezoekers in eerste week

VideoHet oorlogsepos 1917 van de Britse regisseur Sam Mendes doet het opmerkelijk goed in de Nederlandse bioscopen. Het imposante drama, dat vorige week werd bekroond met de twee belangrijkste Golden Globes, trok in de openingsweek meer dan 150.000 bezoekers en belandde daarmee op de eerste plek van de bioscooplijst.

Dat heeft distributeur WW Entertainment vandaag gemeld. Net als in de VS stootte het oorlogsepos de negende Star Wars-film, The Rise of Skywalker, resoluut van de toppositie.

De film 1917, met rollen voor Dean-Charles Chapman, George MacKay, Colin Firth en Benedict Cumberbatch, vertelt over twee Britse soldaten die in een race tegen de klok een boodschap moeten overbrengen aan een regiment dat in een Duitse hinderlaag dreigt te lopen. Als zij niet in hun missie slagen, sterven meer dan 1600 Britse militairen.

Lange takes

Mendes baseerde de film onder meer op de verhalen van zijn opa die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen vocht. De regisseur, die eerder onder meer Skyfall, Spectre en American Beauty maakte, draaide 1917 in extreem lange takes van negen tot tien minuten, zodat de kijker zich bijna zelf in de loopgraven waant.

Het epos geldt als een van de grote kanshebbers bij de Oscars, waarvoor vanmiddag de nominaties bekend worden gemaakt. Ook AD-filmrecensent Ab Zagt is enthousiast en gaf de film vijf sterren. Hij schreef: ,,Het betrekkelijk simpele verhaal wordt door Mendes met zoveel compassie, spanning en ook meedogenloosheid verteld dat de kijker het gevoel krijgt ook aan het front te zitten. Dat komt vooral door het fabuleuze camerawerk van Roger Deakins die deze tocht op duizelingwekkende wijze in beeld brengt.”

Volledig scherm
George MacKay in 1917. © AP