Volledig scherm
PREMIUM
Still uit Joker © Niko Tavernise

Oscarkandidaten gaan weer in première in Venetië

Traditiegetrouw wordt het Oscarseizoen geopend op het Filmfestival van Venetië, waar de afgelopen jaren tal van bekroonde films (Gravity, The Shape of Water, A Star is Born, Roma en The Favourite) hun wereldpremière kregen. Wie zijn dit jaar de kanshebbers?

Aan zelfvertrouwen ontbreekt het niet bij regisseur Todd Phillips, over de prijzen die zijn film Joker kan winnen. Toen hij geselecteerd werd voor het hoofdprogramma van het Filmfestival van Venetië, eiste hij dat hij ook zou meedingen naar de hoofdprijs, de Gouden Leeuw. Meestal willen regisseurs van grote Amerikaanse producties, zoals A Star is Born en Gravity, liever buiten competitie gehouden worden. Zij lijden liever geen prestigeverlies als zij op het eiland Lido buiten de prijzen vallen.

Phillips durft dat risico wel aan. ,,Wij hebben een film gemaakt die zich kan meten met elke productie uit de competitie. Die strijd wil ik wel aangaan’’, aldus de regisseur, die vooral bekend is geworden door de komische filmreeks The HangoverJoker is helemaal gewijd aan de gestoorde schurk uit de Batman-producties. Eerder werd dit personage gespeeld door onder anderen Jack Nicholson, Heath Ledger en Jared Leto, maar de nieuwe bewerking met Joaquin Phoenix in de titelrol vertelt een veel meer gelaagd verhaal. Volgens insiders in Hollywood is Phoenix volgend jaar de grote favoriet voor de Oscar als Beste Acteur.

  1. Vitiligomodel Winnie Harlow onder vuur na klaagzang over vliegreis tussen gewone passagiers

    Vitiligomo­del Winnie Harlow onder vuur na klaagzang over vliegreis tussen gewone passagiers

    Het Canadees-Jamaicaanse supermodel Winnie Harlow (25), wereldberoemd sinds ze met haar opvallende huidaandoening vitiligo (depigmentatie) meedeed aan America's Next Top Model, heeft een golf kritiek over zich heen gekregen nadat ze op sociale media had geklaagd over een vliegtripje. Ze moest daarbij tussen ‘gewone’ economy class-passagiers zitten. ‘Ik vlieg altijd business class en ben dit totaal niet gewend.’