Volledig scherm
Prins Charles en Camilla © ANP

Paleis ontkent dat prins Charles niet wil verhuizen naar Buckingham Palace

Clarence House, het kantoor van prins Charles, ontkent het gerucht dat de prins na het overlijden van zijn moeder en zijn eigen troonsbestijging niet naar Buckingham Palace wil verhuizen. De Sunday Times daarentegen weet op basis van 'geïnformeerde bronnen' dat Charles en Camilla liever in het naastgelegen en geheel aan hun smaak aangepaste Clarence House blijven wonen.

Er is ook een precedent. Koning William IV verhuisde in 1830 ook niet, en bleef in Clarence House wonen. Voor bijzondere gelegenheden gebruikte hij het aangrenzende St James' Palace, dat hij via de overloop binnendoor kon bereiken. Zijn nichtje Victoria echter verhuisde wel naar Buckingham Palace toen ze in 1837 koningin werd.

Het paleis is sindsdien de officiële koninklijke residentie, al wonen de meeste leden van de koninklijke familie er niet graag en heeft iedereen een eigen onderkomen elders. Koningin Elizabeth, die in 1952 van Clarence House naar Buckingham Palace verhuisde, brengt veel meer tijd door in Windsor Castle en is in de zomer ruim twee maanden in Schotland.

Publiek

Charles nam zijn intrek in Clarence House na het overlijden van zijn grootmoeder koningin Elizabeth, de koningin-moeder in 2002. Hij liet het stadspaleis grondig opknappen. Hij verblijft er zo'n acht maanden per jaar, en trekt zich in de weekeinden vaak terug op zijn landgoed Highgrove. Ook in Wales en Schotland heeft hij eigen verblijven.

Volgens de Times vindt Charles dat het immense Buckingham Palace, dat de komende jaren een grondige honderden miljoenen kostende renovatie ondergaat, rendabeler benut kan worden door het langer open te stellen voor het publiek. De paleiskantoren kunnen er gevestigd blijven, en voor officiële gelegenheden en ontvangsten kunnen de staatsievertrekken in gebruik blijven.