Volledig scherm
© AD

Pathé brengt documentaire over filosoof Spinoza uit

Bioscoopketen Pathé gaat een documentaire over de filosoof Spinoza uitbrengen. De film Spinoza, een vrije denker is vanaf 17 september in dertien theaters van het concern te zien.

Volledig scherm
© Lauge Nielsen. ANP Kippa

Dat heeft directeur Lauge Nielsen bekendgemaakt. Het is niet de bedoeling dat de bioscoopexploitant zich in de toekomst vaker gaat toeleggen op het distribueren van films. ,,Regisseur Robin Lutz heeft een paar jaar geleden een prachtige documentaire gemaakt over het inmiddels gesloten Haagse Metropole-theater", legt hij uit. ,,En we hebben altijd contact gehouden. De documentaire over Spinoza is een mooie, boeiende film geworden. En het past uitstekend in onze samenwerking met scholen, die regelmatig voor een speciaal tarief met klassen naar educatieve films komen kijken."

De Spinoza-film is ook een eerbetoon aan Den Haag; burgemeester Jozias van Aartsen is beschermheer van het project. ,,Pathé heeft al heel lang een prima band met de stad", aldus Nielsen. De release van de film levert het bedrijf vermoedelijk niet veel geld op. ,,Maar we geloven echt dat deze documentaire een publiek verdient. Soms is het, ook als commercieel bedrijf, je taak om je hard te maken voor een niet zo lucratief project waar je in gelooft."

Vrijheid
De Nederlandse filosoof Baruch Spinoza (1632-1672) is een van 's werelds grootste denkers. Toch is bij het grote publiek nauwelijks bekend wie hij was en wat zijn gedachtewereld nog altijd betekent voor de huidige samenleving. Spinoza was een van de eerste denkers die betoogde dat alle mensen gelijk zijn en dat iedereen de vrijheid moet krijgen te geloven, te denken en te zeggen wat hij of zij wil. Een tijdloze boodschap van een vrije denker uit de zeventiende eeuw.

De documentaire van Robin Lutz laat zien wat zijn denken betekent voor onze huidige maatschappij. Spinoza wijst de weg naar een samenleving waarin vrede, vrijheid en recht centraal staan, waarin ieder mens de kans krijgt gelukkig te zijn. De wereldpremière van de film vindt 16 september plaats in bioscoop Buitenhof in Den Haag.