Volledig scherm
PREMIUM
© anp

Paus betovert en verwart Knevel

De Argentijnse Jorge Mario Bergoglio, beter bekend als paus Franciscus, inspireert miljoenen mensen over de hele wereld. Eén van hen is Andries Knevel. De doorgewinterde protestant gaat op zoek naar diens geheim.

Quote

Ik voel ontroering wanneer ik zijn preken lees

Andries Knevel

Wat fascineert u zo aan de paus?
,,De rooms-katholieke kerk was moreel failliet door alle schandalen rondom corruptie en misbruik. Toen werd er een oude man gekozen die in staat bleek om in een paar jaar tijd dat hele beeld te kantelen. Hij wordt toegejuicht bij de Verenigde Naties en het Amerikaans Congres. Alle Europese leiders klappen voor hem terwijl ze een oorvijg van hem krijgen. Mensen die zich schamen om katholiek te zijn, durven daar weer voor uit te komen. Deze man heeft iets in werking gezet."

Wat is zijn geheim?
,,Hij is in staat om mensen weer hoop te geven. Ook op individuele basis. Ik heb 's nachts zwervers rondom het Vaticaan opgezocht. Stomtoevallig ontmoette ik de dakloze Roberto, die onlangs door deze paus is uitgenodigd om een keer te gaan eten. Hij geeft mensen hun waardigheid terug."

Wat het niet logischer dat een katholiek dit programma zou maken?
,,Ik denk dat het juist spannend is dat ik het doe omdat ik protestant ben. Ik kijk er vanaf een afstand naar. Tegelijkertijd ben ik heel betrokken omdat ik me als theoloog al 40 jaar verdiep in het katholieke geloof. Ik heb iets met de katholieke kerk. In mijn programma's ontving ik ook veel katholieken zoals kardinaal Simonis en Antoine Bodar. Je zou haast kunnen zeggen dat ik ideaal ben voor dit programma."

Voor wie maakt u dit programma?
,,Ik wil mensen een denkduwtje geven over geloof, over de kerk. Ik hoop katholieken te steunen in hun katholiek-zijn en protestanten te laten zien wie deze man is. Niet-gelovigen wil ik interesseren voor wat er gaande is op het gebied van geloof in een onzeker tijdperk. Ik wil ze het waardevolle van geloven laten zien."

Bent u ook een beetje betoverd door de paus?
,,Ik gebruik drie trefwoorden in deze serie: ontroering, uitdaging en verwarring. Ontroering voel ik wanneer ik zijn preken lees. Met zijn kritiek op de westerse consumptiecultuur daagt hij me uit om uit mijn comfortzone te komen. En hij verwart me wanneer hij het christendom en de islam dicht bij elkaar brengt, voor mij té dicht. Hij heeft dus veel met me gedaan. Mijn katholieke vrienden zeggen: er komt een moment dat Andries katholiek wordt. Maar dan moet ik ze teleurstellen: ik blijf vol overtuiging een protestant."

In de ban van de paus, NPO 2, 21.20 uur.