Volledig scherm
© anp

Peter Jan Rens: van gevierde kinderheld tot gevallen ster

Peter Jan Rens springt vanavond van de duikplank in het SBS-programma Sterren Springen. De sprong in het diepe staat symbool voor de vrije val in zijn carrière. De held uit de boksring van de Grote Meneer Kaktus Show, wordt nu beticht van oplichting, diefstal en grootheidswaan. Hoe heeft het zover kunnen komen? AD diept het uit in vijf ronden.

De eerste ronde!
Het zijn de kinderjaren die een mens gelukkig maken, zei Peter Jan Rens ooit in een interview. 'Toen ik 12 was, was ik misschien wel het gelukkigst. Alles zat toen mee, en ik hoefde nergens aan te denken.' Rens (10 oktober 1950) - oudste in een gezin met vier kinderen - heeft een onbezorgde jeugd in Velsen-Noord. De jonge Rens is energiek, organiseert spelletjes in de buurt en bouwt vlotten en hutten. Later luistert hij naar de Beatles, Stones en zijn held Frank Zappa.

Schrijven is zijn passie. Na een korte tijd als fysiotherapeut stort hij zich op het theatervak. In 1978 richt hij zijn eigen gezelschap op: Kaktus.

Twee jaar later wordt hij vader van Lutein (1980). Rens zegt donorvader te zijn geweest voor een lesbisch stel. Hij heeft immers een relatie met Joke Bos, oud-stagiair bij zijn fysiopraktijk. Zijn dochter verbreekt op haar 16de het contact.

Tineke de Nooij ontdekt hem als 'kindervriend'. Rens treedt wekelijks in haar show Tineke op als Meneer Kaktus. Dat slaat zo aan, dat het een zelfstandig programma wordt: De Grote Meneer Kaktus Show.

De tweede ronde!
Annemieke Hoogendijk - de enige echte Mevrouw Stemband uit het kinderprogramma - is 25 jaar lang zijn rechterhand bij de B.V. Kaktus. Naast het acteerwerk doet ze boekingen, coaching, tekstschrijven, eindredactie en kandidatenselectie. 'We waren een prima team. Hij is een energieke man vol ideeën. Het was mijn taak om van de twintig ideeën die hij had, de goede eruit te pikken.'

Zijn rol in de speelfilm Brandende Liefde wordt een flop. Zijn stem in dialogen wordt vervangen door die van Kees Prins (Jiskefet), want de volzinnen van Rens komen spraaktechnisch niet goed uit de verf.

Ook zijn eigen film Maria flopt. Dat weegt niet op tegen het succes van Meneer Kaktus.

Als snel rijzende televisiester contracteert de VARA hem als beoogde opvolger van Willem Ruis. Rens presenteert spelletjesprogramma's als Labyrinth en Doet-ie 't of doet-ie 't niet, dat de Gouden Televizier Ring wint. Daarna volgen 5 tegen 5 en Geeft nooit op. In 1993 gaat hij naar RTL4.

De derde ronde!
Op het toppunt van zijn roem gunt John de Mol hem de eerste dagelijkse latenightshow in Nederland. 'Peter Jan Rens was de grote motivator,' zegt Karin de Groot, voormalig collega en nu directeur van IDTV. 'Met zijn charisma nam hij iedereen mee in zijn enthousiasme. Dat bewonderde ik. Het gevaar is dat hij in zijn enthousiasme vergeet te kijken of iets wel kan.'

Rens hakkelt, verspreekt zich en maakt seksistische grappen. Het programma is een lege doos en 'ongelooflijk Haribo' - met een knipoog naar zijn snoepreclame, aldus de critici. Na 4 maanden met gemiddeld 280.000 kijkers gaat de stekker eruit.

De Groot: 'Hij was niet geschikt als talkshowhost. Misschien hadden wij als makers ons meer moeten realiseren dat een interviewprogramma anders is. Maar hij werd er niet depressief van.'

Rens heeft het overschat, zegt Hoogendijk. 'Dit programma was te hoog gegrepen. Hij is vaak overtuigd van zijn gelijk. Bij Late Night renden we achter een rijdende trein aan. Peter Jan was zeer goed in shows, excellent in kinderprogramma's, maar voor infotainment was hij niet goed.'

De vierde ronde!
Zijn rol op de Nederlandse televisie is uitgespeeld. Rens weigert een knock-out. In 2003 vertrekt hij naar Thailand om Azië te veroveren met sms-games, realityseries, en natuurlijk met Meneer Kaktus. Geen project komt van de grond.

Rens laat volgens ex-zakenpartners een spoor van vernieling achter. Hij spant anderen voor zijn karretje, belooft investeerders en medewerkers gouden bergen, maar het levert niks op, zeggen ze. Het geld zou hij in eigen zak steken.

Rens zou ook verslaafd zijn aan seks met Thaise vrouwen in massagesalons. Met een van hen - en haar familie - gaat hij zelfs samenwonen. Hij ziet het als 'ontwikkelingshulp'.

Eén week in de maand is hij bij Joke in Amsterdam. 'Ze is meer een maatje dan een vrouw in erotische zin. Daarom was ik veel weg,' zei hij tegen Robert Jensen.

Terwijl Joke thuis in een huis van 9 ton zit, leeft Rens als een koning in Thailand. Tot zijn holding in 2009 failliet gaat en hij terugkeert.

De vijfde ronde!
Het Kaktus-imperium stort in. De curator stuit op een financiële chaos van vele lege bv's. De schuldeisers claimen bijna 3 ton van hem.

De relatie met Joke loopt stuk. Omdat kort daarvoor het huis op haar naam is gezet, zit ze met een flinke schuld.

Rens leeft van schnabbels. Hij vangt duizenden euro's voor interviews in roddelbladen en programma's als Sterren Springen.

De laatste jaren is hij even in het theater met Meneer Kaktus, een ijsmusical, kondigt een politieke kinderpartij aan, start een 'omroep' (Rens1) en probeert het op Tenerife. Alles sterft een stille dood.

Steeds meer mensen claimen slachtoffer te zijn van zijn praktijken. Rens speelt Kweetniet, de onnozele sidekick van Kaktus. 'Ze proberen van mijn bekendheid te profiteren.'

Hij citeert in interviews graag Nietzsche, Schopenhauer en Machiavelli, noemt zijn gedachten 'bijna goddelijk briljant'. 'Ik ben toch een beetje de intellectueel, en zij is van de straat,' zei hij onlangs over zijn 20-jarige vriendin Virginia, die zwanger is van hem. 'Een op hol geslagen rodeopaard dat ik moet berijden om dat rustig te krijgen.'

Ooit noemde hij zichzelf een 'groot kind'. Dat maakt dat hij zijn grenzen niet kent en de gevolgen van zijn handelen niet overziet.

Critici zeggen dat Rens te lang blijft hangen in Meneer Kaktus. Zo stond hij in de bekende blauwe pyjama op Zwarte Cross (2011) en wilde hij Aruba veroveren.

'Het is niet leuk om al die verhalen over hem te horen,' zegt Hoogendijk, die al 10 jaar geen contact meer met hem heeft. 'Ik heb besloten het roer om te gooien en niet te blijven teren op het oude succes. Ik koester de goede herinneringen.'