Philip Freriks krijgt live zijn ontslag tijdens radioprogramma: ‘Het had iets vernederends’

Video & UpdateTelevisiepresentator Philip Freriks heeft vanochtend live op de radio zijn ontslag gekregen bij het radioprogramma OVT. Terwijl de radiopresentatoren hem bedankten voor bewezen diensten, bleek dat Freriks zelf nog niet op de hoogte was van zijn congé. De VPRO heeft inmiddels excuses gemaakt en stelt dat het voorval een groot misverstand is.

,,Ik was nogal verrast. De manier waarop het gebeurde had iets vernederends. Volgens mij had ik net een mooie, persoonlijke column gedeeld. Toen ik dacht dat ze me daarvoor wilden bedanken, bleek het slechts een inleiding te zijn om te vertellen dat het direct de laatste was,” laat Freriks in een reactie weten.

In de uitzending zelf klinkt hij overrompeld.,,Nou ja, ik verbaas me er een beetje over dat me dat nu hier rechtstreeks in de uitzending wordt medegedeeld. Maar het zij zo, dank je wel,” stamelt hij.

Onmiddellijk volgt een excuus vanuit de presentatoren, die in de overtuiging waren dat de Slimste Mens-presentator zelf had gekozen voor zijn vertrek. ,,Dit is echt een ernstig misverstand, Philip. Zo hebben wij dat niet begrepen en dan wil ik daar onmiddellijk mijn excuses voor aanbieden, want zo werken wij nóóit en zo willen wij ook helemaal niet werken.”

Toekomst

Freriks vertelt wel dat hij in het voorjaar met een eindredacteur van het programma heeft gesproken over de toekomst. ,,Het leek me goed om eens te evalueren. Ik woon immers in Frankrijk, wat het ook niet altijd even makkelijk maakt. Kan ik het nog wel waarmaken? Moet ik niet stoppen? Ik vond dat ook wel zo netjes naar de VPRO toe.” De twee spraken af om na de zomer verder te praten, maar tot een gesprek kwam het nooit.

Dat Freriks nu, een klein halfjaar later, in de uitzending te horen krijgt dat de samenwerking wordt beëindigd kwam voor hem dan ook als donderslag bij heldere hemel. ,,Als je zoiets besluit, dan geef je dat toch van te voren aan? Iets als: zeg jij hebt ooit gezegd dat je wilde stoppen, is dat nog steeds zo? Maar kennelijk kwam het ze goed uit.”

Excuses

Na het voorval plaatst de VPRO een bericht op de website waarin excuses worden gemaakt. Volgens hen is het misgegaan in de onderlinge communicatie en heeft Freriks zelf aangegeven te willen stoppen.  Als het aan de redactie van OVT en de VPRO ligt blijft Freriks dan ook als columnist verbonden aan het programma. 

Volledig scherm
Philip Freriks heeft tijdens het Radio 1-programma OVT live te horen gekregen dat zijn wekelijkse column wordt stopgezet. Er was sprake van een vergissing: de vaste presentatoren dachten dat Freriks al op de hoogte was en bovendien zelf wilde stoppen. © ANP Kippa

Poll

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

  • Eens, een scheve schaats is niet te vergeven. (58%)
  • Oneens, zo'n uitstapje kan je samen overwinnen. (42%)
18741 stemmen