Philip Freriks opnieuw verbijsterd

update
Presentator Philip Freriks is opnieuw verbijsterd nadat hij voor de tweede keer tijdens een live-uitzending werd geconfronteerd met nieuws over zijn ontslag als columnist bij OVT, het radioprogramma van de VPRO op NPO Radio 1.

Daarin werd hij zondag live op de hoogte gebracht dat hij niet verder mocht, terwijl hij vooraf niet was ingelicht. Gisteravond in het televisieprogramma Pauw kreeg hij een fragment te zien uit het radioprogramma Met het Oog op Morgen waarin collega-columnist John Jansen van Galen van OVT vertelde dat hij wél op de hoogte was van het ontslag van Freriks. ,,We gaan verjongen zei de hoofdredacteur en we nemen afscheid van Philip Freriks en Alexander Münninghoff. Ik was blij verrast, want ik ben 78. Ik begrijp nu dat hij niet is opgebeld. Dat is raar.”

De reactie van Freriks: ,,Ik ben nu voor de tweede keer verbijsterd. Want ik heb dit heel expliciet gevraagd, en er is tegen mij gezegd dat hier absoluut geen sprake van was. Ik heb vandaag nog de hoofdredacteur van de VPRO gesproken die mij nog in alle toonaarden heeft bezworen hoe jammer hij het vindt dat ik wegga. Ja, ik weet niet wie ik nu nog moet geloven.”

‘Met grote spijt’

Zondag werd Freriks tijdens de radio-uitzending tot zijn verbazing uitgeluid als columnist. Vaste presentator Jos Palm zei dat ze ‘met grote spijt’ afscheid van hem moesten nemen. Freriks wist van niets. Nadat hij dit voorjaar een gesprek had gehad, wachtte hij op een vervolg daarop over de vraag hoe verder, aldus Freriks.

Freriks heeft inmiddels aangegeven te stoppen met zijn column. De VPRO bood excuses aan voor de gang van zaken en zei dat de redactie van OVT en de VPRO niets liever willen dan dat Freriks blijft als columnist. ,,Ik weet niet wat er aan de hand is”, aldus Freriks bij Pauw. ,,Ze hebben mij bezworen dat het een misverstand is en dat ze willen dat ik blijf.” Op de vraag van de presentator of hij zou doorgaan, reageerde Freriks resoluut met ,,Nee".

,,De VPRO respecteert het besluit van Philip Freriks om te stoppen met zijn column’’, luidt de reactie van het radioprogramma op Twitter. ,,Het spijt ons dat het zo heeft moeten lopen. We bedanken Philip voor zijn bijdrage aan OVT de afgelopen jaren.’’

Volledig scherm
De door de VPRO ‘zeer gewaardeerde’ columnist Philip Freriks. © ANP Kippa