Volledig scherm
© RTL

Pianist Wibi Soerjadi: In docu-film laat ik alles zien

De documentaire over concertpianist Wibi Soerjadi (45) is vanaf woensdagavond te zien. De film gaat in premiére op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Soerjadi gaf niet eerder zo veel van zichzelf bloot. Zo werd de intieme band met zijn zieke vader van dichtbij gefilmd.

Volledig scherm
© ANP

Regisseur Paul Reuven maakte het Soerjadi-project bekend op het filmfestival van Cannes. Details werden niet vrijgegeven tot de dag van de première. ,,Ik ga álles laten zien'', zegt Soerjadi, die een landgoed in Zeist bezit en een relatie heeft met Celine van Riemsdijk, woensdagochtend in Koffietijd.

Soerjadi laat zien hoe hij momenten voor zichzelf neemt voor aanvang van belangrijke concerten. Hij noemt het meditatieve momenten 'waarin de muziek in hem neerdaalt'. ,,Ik mag niet beginnen voordat dat gebeurt.''

Alzheimer
Onder andere het laatste concert dat zijn vader, die lijdt aan Alzheimer, bijwoonde wordt in de documentaire getoond. ,, Mijn ouders betekenen heel veel voor me. Ik probeerde door de muziek contact met hem te maken en dat lukte. Mijn vader glipt steeds meer weg en we moeten de tijd die we met hem hebben, koesteren. Muziek is een tijdmachine waarmee je zelfs bij iemand met Alzheimer momenten kan terughalen.'' Ook de relatie met manager Joeri komt in de documentaire voorbij. Soerjadi werd door de man opgelicht en wil daar woensdag niets over loslaten.

Documentairemaakster Anne-Marieke Graafmans benaderde Soerjadi persoonlijk met het idee van een intieme film. Ze belde in Zeist aan en is blij dat de pianovirtuoos wilde meewerken. ,,Wibi is zo bekend maar we weten weinig van hem. Het is een eenzijdig beeld.'' Soerjadi: ,,Ik word voor het eerst neergezet zoals ik ben. Ik ben bijna onzichtbaar geobserveerd.''

Het project is ontwikkeld in samenwerking met AVROTROS.