Volledig scherm
Gordon. © ANP (montage)

Pikante appjes geven noodgedwongen inkijkje in affaire Gordon met arts

updateHet liefdesleven van Gordon was na het verschijnen van zijn biografie sowieso al niet het meest discrete van het land, maar nu ligt er door een rechterlijke uitspraak wel héél veel expliciete informatie over de zanger op straat. 

Volledig scherm
© AD

Gisteren won Gordon het kort geding dat zijn ex Kevin B. (27), een arts in opleiding uit Almere, tegen hem had aangespannen. Om de zaak te kunnen winnen, diende de zanger als bewijsmateriaal honderden whatsappberichten tussen hem en Kevin in, geschreven in goede én in slechte tijden. En met succes: hij won. Er was inderdaad sprake geweest van een relatie, oordeelde de rechter. Kevin mag dit (op dwang van 5.000 euro per overtreding) dan ook niet meer ontkennen. 

Triomf voor Gordon dus. Of niet? De keerzijde van de winst is nu namelijk wel dat een groot deel van de door Gordon ingediende berichten is toegevoegd als bewijslast in de openbare uitspraak. Voor iedereen toegankelijk dus. De zeer intieme liefdes- en haatberichten tussen de twee bieden een ongegeneerd inkijkje in de kortstondige relatie. Waarom zet de rechtbank zoiets intiems van een bekende Nederlander online? 

Het kon voor Gordon en Kevin geen verrassing zijn dat de whatsappberichten online kwamen, omdat de rechter ze daar tijdens de zitting expliciet voor had gewaarschuwd. Hij drong aan op een schikking. De twee wilden echter een uitspraak en kregen die ook, met alle gevolgen van dien. 

Twistpunt

Maar waarom staat er zóveel online? In totaal gaat het om bijna 800 berichtjes tussen de toenmalige geliefden. ,,In dit geval was het essentieel, omdat het twistpunt was: wel of geen relatie'', verklaart Maarten van der Sluis, woordvoerder van de rechtbank Midden-Nederland. ,,De rechter bepaalt wat nodig is en heeft zijn oordeel gebaseerd op de whatsappberichten, samen met getuigenverklaringen. Het vonnis en de uitspraak zijn altijd openbaar, maar zijn bij publicatie in principe geanonimiseerd.'' Dat gebeurde ook in deze zaak. ,,Maar hier weet iedereen om welke zaak het gaat.”

Ondanks zijn juridische overwinning voelde Gordon verdriet over de geopenbaarde berichten. ,,Ik voel me allesbehalve een winnaar. Mijn privéleven op straat en mijn liefde en vriend kwijt. Op de vraag waarom zal ik nooit antwoord krijgen. Nu een hele dikke streep eronder en blijven geloven in de liefde.'' En: ,,Ik ben blij dat hiermee de leugens die B. over onze relatie heeft verspreid publiekelijk worden rechtgezet. Het is zo pijnlijk geweest om als leugenaar te worden afgeschilderd, terwijl we een geweldige liefdevolle relatie hebben gehad."

Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© AD