Volledig scherm
PREMIUM
Duncan Laurence treedt op tijdens de laatste dag van het muziekfestival Pinkpop. © ANP

‘Pinkpop was braafjes, op sommige momenten zelfs saai’

De jubileumeditie van Pinkpop kreeg niet de gehoopte goudglans die een 50ste verjaardag rechtvaardigt. Een sprankelende reünie van Krezip verhinderde niet dat het gemis aan aansprekende headliners zwaar werd gevoeld.

Volledig scherm
Festivalgangers tijdens een regenbui op de laatste dag van het muziekfestival Pinkpop. © ANP

Zeker, het was gemoedelijk. Nostalgisch ook. En een enkele keer hartverwarmend. Maar de jubileumeditie van festival Pinkpop gaat toch vooral de boeken in als bewijs dat het succes van ’s lands oudste festival nooit vanzelfsprekend is. Even een tegenvallende programmering en zelfs op de historische 50ste uitvoering is het ineens leger op het terrein dan anders.

Het is het gevolg van de afslag die Pinkpop al ruim tien jaar geleden nam. Pinkpop is een festival van de miljoenenheadliners geworden. Zijn de juiste namen er niet, dan blijkt de rest van het affiche ineens een voorprogramma zonder hoofdact. Zo kreeg deze jubileumeditie niet de goudglans die past bij het bereiken van zo’n gezegende leeftijd als popfestival.

Festivalvader Jan Smeets had zich vooraf al opgewonden over de gedragscode der supersterren. Ze waren in de buurt: Pinkpopveteranen Eddie Vedder, Metallica en Rammstein. Die konden toch wel op verjaarsvisite komen? Nu geven ze deze maand allemaal een eigen concert in Nederland. Metallica staat vanavond in de Johan Cruijff Arena. Wat was er gebeurd als die band de eerste festivaldag had afgesloten in plaats van het al over de datum geraakte Mumford & Sons?

Misschien had de Pinkpop-editie dan de nu zo gemiste schop onder het achterwerk gekregen. Het was nu allemaal wel erg braafjes. Op sommige momenten zelfs saai. The Cure had als hoofdact van de zondag 2 uur en een kwartier speeltijd toebedeeld gekregen. Het was minstens een uur te veel. De machtige eigthiespop van de donkere treurwilg Robert Smith ging volledig over de hoofden van iedere bezoeker onder de 30 heen. Een slechte zet met het oog op de toekomst.

Een genot was het wel om naar organisator Smeets te kijken. In een shirt met opschrift ‘Pink Boss’ liet hij zich de lof voor het bereiken van de 50ste verjaardag welgevallen. Een standbeeld op het terrein, een bloemenode en dan bleek hij ook nog eens 50 jaar getrouwd. De complimenten zijn terecht, maar verhullen niet dat er veel werk te doen is om deze tegenvallende jubileumviering volgend jaar weg te poetsen.

  1. Fans ontdekken ‘coke’ op Friends-foto Jennifer Aniston en staan compleet versteld

    Fans ontdekken ‘coke’ op Friends-fo­to Jennifer Aniston en staan compleet versteld

    Eerder was het Kim Kardashian met haar billen, nu heeft Jennifer Aniston (50) het internet ‘gebroken’ door lid te worden van Instagram en haar eerste openbare foto te delen. Het gesprek op het fotoplatform gaat echter over iets anders. Aandachtige volgers hebben een detail ontdekt op de Friends-foto die ze deelde en kunnen hun ogen niet geloven. ‘Wat een manier om je entree te maken op sociale media’, klinkt het. Wat is er aan de hand?

Poll

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

  • Eens, een scheve schaats is niet te vergeven. (55%)
  • Oneens, zo'n uitstapje kan je samen overwinnen. (45%)
7182 stemmen