Volledig scherm
Onno Hoes (rechts) komt samen met zijn advocaat Stefan Kalff (links) aan bij de rechtbank © Marco Okhuizen

Powned wil niet schikken met Hoes in toyboy-zaak

Omroep Powned wil geen schadevergoeding betalen aan Onno Hoes. Onderhandelingen over een deal, de afgelopen 2 weken, hebben niets opgeleverd. Dat bevestigen de advocaten van Powned en Hoes aan het AD.

Quote

Powned wilde met de verborgen camera een publieke misstand aan de orde stellen

Powned-advocaat Jens van den Brink

De omroep en de oud-burgemeester van Maastricht zijn verwikkeld in een juridisch gevecht. Hoes verloor zijn baan van burgervader nadat Powned eind 2014 beelden had uitgezonden van een pikante privédate, gemaakt met de verborgen camera.

Op de beelden is te zien hoe Hoes in een restaurant seksuele toespelingen maakt naar de 20-jarige Robbie Hasselt. Het was de tweede keer dat de ex-partner van Albert Verlinde door een date met een 'toyboy' in opspraak raakte. Hasselt had Powned zelf benaderd. Hij maakte stiekem opnames van zijn etentje met Hoes.

Afgelopen augustus oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat Powned de beelden niet had mogen uitzenden. Dat was een voorlopige uitspraak. De rechter gaf de partijen tot deze week de tijd om tot een schikking te komen. Die onderhandelingen zijn nu geklapt.

,,Onze standpunten lagen te ver uit elkaar," zegt Powned-advocaat Jens van den Brink. ,,We schikken niet. Ook omdat we nog steeds vinden dat het rechtmatig was om de beelden uit te zenden."

Schadeclaim
Stefan Kalff, advocaat van Onno Hoes, wil net als Van den Brink niet zeggen waarom de onderhandelingen zijn stukgelopen. ,,Die gesprekken zijn vertrouwelijk, daarover treed ik niet naar buiten."

Het is nu aan de rechter om een definitief vonnis in de zaak uit te spreken. Mogelijk volgt die uitspraak pas na de zomer. Als Hoes opnieuw in het gelijk wordt gesteld, kan hij een schadeclaim tegen Powned indienen.

Misstand
Volgens Van den Brink is het lang niet zeker dat de omroep het onderspit delft. ,,Powned wilde met de verborgen camera een publieke misstand aan de orde stellen," zegt hij. ,,Hoes heeft keer op keer zijn burgemeesterspositie misbruikt om jonge jongens binnen te hengelen. Hij beloofde de gemeenteraad dat hij het niet weer zou doen, maar daaraan heeft hij zich niet gehouden."

De advocaat van Powned schakelde de Groningse hoogleraar Douwe Jan Elzinga in om zijn gelijk te halen. Volgens Elzinga heeft Hoes zich 'roekeloos' gedragen door publiek en privé te mengen. Zijn contacten met Robbie Hasselt tijdens werktijd noemt Elzinga 'een burgemeester onwaardig'.