Volledig scherm
Onno Hoes (rechts) komt samen met zijn advocaat Stefan Kalff (links) aan bij de rechtbank © Marco Okhuizen

Powned wil schikken met Onno Hoes

Omroep Powned lijkt bereid om een schadevergoeding te betalen aan Onno Hoes. De oud-burgemeester van Maastricht verloor zijn baan nadat Powned beelden had uitgezonden van een pikante privédate, gemaakt met een verborgen camera.

Quote

Mijn cliënt is ten onrechte neergezet als een doorge­draai­de homo die constant met jonge mannen bezig is

Advocaat Stefan Kalff
Quote

Met meneer Hasselt voerde ik een normaal gesprek in een restaurant, tussen volwassen mensen. Dat was privé

Onno Hoes
Volledig scherm
Uiteindelijk verbraken Onno Hoes en Albert Verlinde hun relatie © anp

Op de beelden is te zien hoe Hoes in een restaurant seksuele toespelingen maakt naar de 20-jarige Robbie Hasselt. De 'toyboy' filmde de date met een verborgen camera. Powned zond die beelden eind 2014 uit, waarna Hoes het veld moest ruimen als burgemeester.

Schadevergoeding
In de rechtbank van Amsterdam spraken Powned en Hoes donderdag af om tot 15 april de tijd te nemen om tot een schikking te komen. Ook Robbie Hasselt moet mogelijk een schadevergoeding betalen. ,,Maar bij mij is weinig te halen," zei hij in de rechtbank.

Het is niet bekend hoeveel geld Hoes wil zien. Wel gaf zijn advocaat aan dat Hoes flinke imagoschade heeft geleden. De ex-man van Albert Verlinde claimt mogelijk een deel van zijn misgelopen burgemeesterssalaris. Het afgelopen jaar kreeg Hoes wachtgeld.

Chantabel
In augustus oordeelde de rechtbank in een voorlopige uitspraak dat Powned de beruchte beelden niet had mogen uitzenden. Daarop moest de omroep het filmpje meteen van de site verwijderen.

In de rechtszaak die donderdag verder ging, herhaalde de advocaat van Hoes nog eens dat zijn cliënt ten onrechte is neergezet als 'een doorgedraaide homo die constant met jonge mannen bezig is'. Zelf zei Hoes het nog steeds moeilijk te vinden om over de zaak te praten.

Volgens Powned was het terecht dat de omroep de beelden uitzond. ,,Hoes maakte zich keer op keer chantabel door af te spreken met jonge mannen," zei Powned-advocaat Jens van den Brink.

Zoenen
In 2013 werd Hoes betrapt toen hij met een jongeman zoende in een hotellobby. ,,Hij beloofde aan de gemeenteraad niet opnieuw in de fout te gaan," aldus Van den Brink. ,,Met de beelden werd aangetoond dat hij zich niet aan die toezegging heeft gehouden. Dat is een misstand."

Hoes ziet dat anders. ,,De afspraak met de gemeenteraad was dat ik niet in herhaling zou vallen: ik zou geen ongepast gedrag vertonen op een openbare plek of een openbare site. Maar met meneer Hasselt voerde ik een normaal gesprek in een restaurant, tussen volwassen mensen. Dat was privé."

Als het overleg over een schikking tussen Powned en Hoes niets oplevert, gaat de rechtszaak op 20 april verder. De rechter beslist dan of de oud-burgemeester een schadevergoeding krijgt.