Volledig scherm

Premier Rutte haat dragen van smokings

UpdatePremier Mark Rutte (48) loopt bijna vierentwintig uur per dag rond in strakke maatpakken, maar een smoking trekt de minister-president liever niet aan. ,,Ik haat ze'', liet de bewindsman woensdagavond doorschemeren voor aanvang van het allereerste Correspondents' Dinner. Desondanks geeft hij tijdens het etentje in de Beurs van Berlage een humoristisch speech in... een smoking.

Tafeldame Halina Reijn arriveert in de Beurs van Berlage.
Volledig scherm
Tafeldame Halina Reijn arriveert in de Beurs van Berlage.

Tijdens de Correspondents' Dinner prikken parlementaire journalisten een vorkje met de premier en worden grappige speeches gehouden. Het initiatief is overgewaaid uit de Verenigde Staten. In Amerika is het etentje het jaarlijkse hoogtepunt voor de parlementaire pers, uitgevers, televisiejournalisten, hoofdredacteuren en politici. De president houdt er een toespraak waarin hij de pers en de politiek flink op de hak neemt, gevolgd door een toespraak van een stand up comedian.

De avond hier is een initiatief van journalist en College Tour-presentator Twan Huys (tussen 1992 en 2010 correspondent in de Verenigde Staten) en is woensdagavond vanaf 20.30 uur op NPO1 te bekijken en via een livestream (zie onder).

Cabaretier Dolf Jansen verzorgt het entertainment. Hij vervangt Youp van 't Hek, die om gezondheidsredenen moest afzeggen. De premier zei eerder deze week best zenuwachtig te zijn voor zijn komische speech waarvoor hij ambtenaren en professionele tekstschrijvers inhuurde. ,,Alle dagen ben ik slapeloos. Chaos, doorwaakte nachten en te veel alcohol! Mijn leven staat op instorten", schertste Rutte enigszins spottend tegen 3FM-dj Giel Beelen.

De alleenstaande actrice Halina Rein zit woensdagavond aan tafel met de vrijgezelle premier. De afgelopen dagen werd volop gespeculeerd over de aanwezigheid van Halina als disgenote van Rutte. Ze zouden een perfecte match vormen. ,,We gaan het zien'', aldus de premier vanavond in RTL Boulevard. Hij benadrukte via de telefoon dat hij de actrice nog nooit heeft ontmoet. ,,Ik ben benieuwd.'' De actrice arriveerde woensdagavond in een zwarte outfit inclusief diep decolleté en split in haar jurk.

Het diner wordt woensdagavond vanaf 20.30 uur uitgezonden via een livestream (zie onder).