Prins Andrew legt functies neer na interview over affaire Epstein

Update/ videoDe Britse prins Andrew, hertog van York, heeft besloten zijn publieke functies neer te leggen. Hij heeft daartoe een verzoek ingediend bij koningin Elizabeth. Reden is het omstreden interview dat de prins onlangs gaf over zijn relaties met de overleden Amerikaanse zakenmagnaat Jeffrey Epstein.

The Royal Family on Twitter

A statement by His Royal Highness The Duke of York KG.

De storm die over zijn betrokkenheid bij Epstein is losgebarsten, ondermijnt volgens de prins ‘het werk van zijn familie en de waardevolle taken die hij in veel organisaties zoals liefdadigheidsinstellingen heeft’ en die hij met trots steunt. ,,Daarom heb ik Hare Majesteit gevraagd of ik me binnenkort mag terugtrekken uit openbare functies en zij heeft daarin toegestemd.’’

In het vraaggesprek met BBC Newsnight, dat zaterdag werd uitgezonden, beantwoordde Andrew vragen over zijn vriendschap met de veroordeelde pedoseksueel Jeffrey Epstein, en over de beschuldigingen van de Amerikaanse Virginia Roberts Giuffre dat ze als tiener tot drie keer toe gedwongen werd tot seks met de prins. Andrew zei dat hij zich haar niet herinnerde en dat hij in elk geval voor één van de keren een alibi heeft, namelijk dat hij met een van zijn dochters in een pizzatent zat.

Giuffres aantijging dat Andrew tijdens het dansen overvloedig zweette, deed hij af met de bewering dat hij in die tijd niet kón zweten, omdat hij tijdens zijn dienst in de Falklandoorlog een overdosis adrenaline had gekregen, wat transpireren onmogelijk maakte. Over Epstein zei de tweede zoon van koningin Elizabeth dat hij spijt had dat hij met hem is blijven omgaan, ook nadat de zakenman was veroordeeld voor kindermisbruik.

‘Tenenkrommende bullshit’

Met zijn uitspraken maakte Andrew zich niet geloofwaardiger. De bekende Engelse presentator en opiniemaker Piers Morgan noemde het interview ‘tenenkrommende bullshit’. De BBC-journaliste deed haar werk uitmuntend, aldus Pierce maar het was ‘waanzin’ van Andrew geweest in te stemmen met zo’n confronterend gesprek. De Britse topadvocaat Mark Stephens spreekt van een ‘catastrofale fout’ van de prins en diens entourage. ,,Dit werkt alleen als je in staat bent volledige antwoorden te geven op elke mogelijke vraag. En hier zijn er nu te veel losse eindjes.” 

Naar verluidt zou de Britse koningin Elizabeth persoonlijk hebben ingestemd met het interview.

Bekijk hieronder een fragment van het interview met Andrew terug:

Volledig scherm
© EPA