Volledig scherm
Prins Charles. © EPA

Prins Charles zit in het verdomhoekje

Het is deze weken geen pretje om prins Charles te zijn, en ook zijn tweede echtgenote Camilla is allerminst te benijden. Bij het naderen van de twintigste verjaardag van het overlijden van Diana, prinses van Wales, halen met name de Britse tabloids alles uit de kast om de prins en hertogin van Cornwall in een kwaad daglicht te stellen. 

The Sun pijnigde de prins van Wales vandaag met een enquête waarin de meerderheid van de ondervraagden aangaf dat hij bij de nakende troonswisseling na het overlijden van zijn moeder koningin Elizabeth moest worden overgeslagen ten voordele van zijn zoon prins William. Een exercitie die staatsrechtelijk niet mogelijk is - Charles is automatisch koning na de dood van Elizabeth - maar aan zulke details stoorde de krant zich niet.

De afgelopen dagen deed een soortgelijk verhaal de ronde bij alle roddel- en schandaalbladen in de wereld en op hun websites: koningin Elizabeth heeft besloten om Charles over te slaan omdat ze de monarchie na haar dood een moderne uitstraling wil geven. William en echtgenote Catherine zijn daartoe beter in staat. Op Twitter en Facebook werd verbaasd en soms onthutst gereageerd op dit 'fake news' - in een monarchie valt er anders dan in een republiek niet te kiezen - maar de toon was gezet, en van Nigeria tot Peru geloofden mensen dat het waar was.

Volledig scherm
Prins William en zijn vrouw Kate. © BELGA

Pijnlijk

Pijnlijk voor Charles die al langer in de wachtkamer zit dan welke Britse troonopvolger voor hem dan ook. Camilla krijgt het te verduren in opiniepeilingen waarin de tabloids aangeven dat het publiek haar na de troonsbestijging niet wil zien met de titel koningin. Clarence House, het kantoor van Charles, heeft bij herhaling benadrukt dat Camilla prinses-gemalin zal zijn, al wordt stiekem gehoopt op een gunstig klimaat waarin ze gewoon koningin wordt, zoals Máxima in Nederland dat ook is.

Camilla houdt zich deze weken op de achtergrond terwijl kranten en televisie bijna dagelijks herinneringen ophalen aan Diana, die ondanks haar overspel en manipulaties als heilige wordt afgeschilderd.

  1. Lady Gaga laat vocalen ongestoord schitteren in Ziggo Dome
    PREMIUM
    recensie

    Lady Gaga laat vocalen ongestoord schitteren in Ziggo Dome

    Wanneer een groot artiest een concert aflast, is het begrijpelijk dat je als fan schakelt tussen begrip en teleurstelling. Maar soms kan het niet anders of het begrip overheerst, zoals voor Lady Gaga: ze kampt met chronische pijnklachten en is daar openhartig over in de media. Toch was het desondanks een zure appel dat ze daardoor vorig jaar een deel van haar wereldtour moest aflasten, waaronder die op 3 oktober in de Ziggo Dome. Achteraf is het maar goed dat Gaga haar krachten gespaard heeft, want tijdens de herkansing, gisteren in de Ziggo Dome, knalde ze precies zoals je zou hopen. Haar laatste album, het meer persoonlijke Joanne uit 2016, doet automatisch een wat ingetogener, uitgekleder optreden verwachten, maar niets is minder waar: Gaga trakteerde de fans op een gulle, vurig uitgevoerde dwarsdoorsnede van haar werk, en wist daarbij vrijwel alle hits en favorieten uit haar roze cowboyhoed te toveren. Roze cowboyglítterhoed, welteverstaan, blijkt wanneer ze vanaf een bewegend podium de hoogte in wordt gestuwd terwijl ze het pompende Diamond Heart inzet: een ideale setopener, maar desondanks een wat vreemd ondergewaardeerd Gaga-lied. Het is zo’n nummer waar ze haar stem lekker vinnig weet te laten scheuren, iets wat ze ook doet tijdens een opzwepend A-YO, geflankeerd door in simpel zwart gestoken dansers.