Volledig scherm
Harry en Meghan hebben onlangs bekendgemaakt een stap terug te doen als leden van het Britse Koningshuis © AP

Prins Harry komt tijdens 'familietop' zijn grootmoeder voor het eerst onder ogen sinds Megxit

Koningin Elizabeth gaat maandag tijdens een heuse familietop om tafel met prins Harry, prins William en hun vader prins Charles om te praten over de toekomst van de Sussexes en de familiecrisis die is ontstaan nadat Harry en Meghan bekend hebben gemaakt een stap terug te doen als leden van het Britse koningshuis.

Volledig scherm
© EPA

De 93-jarige queen ontvangt haar zoon en kleinzoons in Sandringham palace, om te praten over de nieuwe rol die Harry en Meghan zullen gaan vervullen, nu ze meer tijd in Noord-Amerika zullen gaan doorbrengen en financieel onafhankelijk van het koningshuis willen zijn. 

Het is de eerste keer dat prins Harry de koningin heeft gezien, sinds hij het opmerkelijke besluit wereldkundig heeft gemaakt. Buckingham Palace zei direct na de aankondiging niet op de hoogte te zijn geweest en teleurgesteld te zijn. Elizabeth noemde noemde het besluit ‘voorbarig’. ,,De gesprekken met de hertog en hertogin van Sussex zijn nog in een pril stadium”, zei ze deze week al. ,,We begrijpen hun verlangen voor een andere invulling, maar dit zijn ingewikkelde kwesties die tijd kosten om aan te werken.”

Bronnen binnen Buckingham Palace zeggen tegen The Telegraph dat de familie een aantal voorstellen rond de nieuwe ‘progressieve rol’ van de Sussexes gepresenteerd zal krijgen. 

Vermoedelijk belt Meghan in vanuit Canada, waar ze donderdag naar toe vloog om samen met haar acht maanden oude zoon Archie te kunnen zijn. Harry en Meghan, die in 2018 trouwden, waren de laatste zes weken van vorig jaar al in Canada voor een lange vakantie. Ze kwamen terug naar Groot-Brittannië, maar lieten hun zoontje bij een oppas achter. 

‘Familiediscussie’

Ingewijden zeggen tegen de krant dat er een ‘familiediscussie’ gaande is waarbij iedereen hoopt dat er een oplossing voor de impasse gevonden wordt, een waarin iedereen zich kan vinden. 

Maar simpel, dat gaat het volgens de bronnen niet worden. ,,Veranderingen aanbrengen in het werkende leven en de rol binnen de monarchie vereist een complexe discussie’, tekende de krant een van hen op. De queen houdt in ieder geval vast aan haar oproep snel tot een oplossing te komen. Wat haar betreft moet het een kwestie zijn van dagen, niet weken. 

De afgelopen dagen werden al - achter gesloten deuren - gesprekken gevoerd over de nieuwe rol van Harry en Meghan. Die gesprekken zouden goed zijn verlopen. De verwachting is dat er binnen enkele dagen een akkoord ligt.