Volledig scherm
© AFP

Prins Harry sleept Britse tabloid voor rechter: ‘Mijn vrouw kan net als Diana slachtoffer worden’

Prins Harry en zijn vrouw Meghan nemen juridische stappen tegen de de Britse tabloid Mail on Sunday en de uitgever daarvan: Associated Newspapers. De hertog en hertogin van Sussex stappen naar de rechter vanwege de publicatie van een privébrief van Meghan aan haar vader Thomas Markle.

Volgens advocatenkantoor Schillings, dat het paar bijstaat, is het mediabedrijf bezig met een campagne ‘om valse en opzettelijk denigrerende verhalen’ over de Sussexes te verspreiden en valt de publicatie van de brief daaronder. Omdat Associated Newspapers weigert de kwestie op te lossen, kiezen Harry en Meghan nu voor gerechtelijke stappen.

In een lang schriftelijk statement leggen Harry en Meghan uit waarom ze dat doen. ‘Wij geloven als koppel in mediavrijheid en objectieve waarheidsgetrouwe berichtgeving. Het is de hoeksteen van onze democratie’, zo begint Harry. ‘Helaas is mijn vrouw een van de laatste slachtoffers geworden van de Britse roddelpers zonder rekening te houden met de gevolgen. De meedogenloze campagne is het afgelopen jaar geëscaleerd, zelfs tijdens haar zwangerschap en de geboorte van onze zoon.’

Pijnlijk

Harry zegt niet te kunnen beschrijven hoe pijnlijk de hele situatie voor hem en Meghan is. De prins en zijn vrouw zijn het zat en willen nu niet langer langs de zijlijn toekijken en niets doen, maar ingrijpen. ‘Het is simpel gezegd pesten. (...) We weten allemaal dat dit op geen enkel niveau acceptabel is.’

De prins zegt dat gerechtelijke stappen misschien niet de ‘veiligste’ zijn, maar wel de juiste. ‘Omdat mijn diepste angst is dat de geschiedenis zich herhaalt’, verwijst hij naar de dood van zijn moeder, prinses Diana. Ook zij werd vlak voor haar dood belaagd door de pers. ‘Ik zie nu dat mijn vrouw hier ook slachtoffer van wordt’. 

De kosten voor de rechtszaak betalen Harry en Meghan, die momenteel op reis zijn in Afrika, uit eigen zak. Als de twee hun proces winnen, willen ze een eventuele schadevergoeding aan een antipestorganisatie geven.

Medio februari publiceerde Mail on Sunday de vijf kantjes handgeschreven tekst van Meghan, die haar vader Thomas aan de Britse krant had gegeven. Markle wilde dat het publiek leest dat de smeekbede van zijn dochter, die dateert van een paar maanden na de bruiloft, allesbehalve verzoenend is. ,,In plaats van een symbolische olijventak, is dit een dolk in mijn hart”, zo luidt zijn verklaring voor de reden waarom hij de intieme correspondentie openbaarde.

Smekend

Meghan schreef onder meer: ,,Papa, ik schrijf je met een zwaar hart, ik begrijp niet waarom je dit pad hebt gekozen, blind als je bent voor de pijn die je veroorzaakt. Je acties hebben mijn hart in een miljoen stukjes gebroken – niet simpelweg omdat je zo’n onnodige en ongerechtvaardigde pijn hebt veroorzaakt, maar omdat je de keuze hebt gemaakt niet de waarheid te vertellen, omdat je een marionet bent in deze kwestie. Iets wat ik nooit zal begrijpen.”

Ze eindigde de brief haast smekend, of hij alsjeblieft wil stoppen met slechts communiceren via de roddelpers. ,,Als je van me houdt, zoals je in de pers zegt te doen, stop hiermee. Laat ons een vredig leven leiden. Alsjeblieft, hou op met liegen, met zoveel pijn veroorzaken, met het exploiteren van de relatie die ik heb met mijn man. Misschien voel je dat je er te diep inzit en niet meer kan stoppen, maar als je even een moment neemt om te overpeinzen, dan zie je dat het leven met een schoon geweten waardevoller is dan welke zak geld (van de paparrazzi, red.) ook.”

Poll

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

  • Eens, een scheve schaats is niet te vergeven. (55%)
  • Oneens, zo'n uitstapje kan je samen overwinnen. (45%)
9846 stemmen