Volledig scherm
Prinses Beatrix © ANP

Prinses Beatrix niet op nieuwe foto's koningshuis: ‘Ze wilde niet’

Prinses Beatrix had geen zin om op de foto te gaan voor de nieuwe serie die vandaag is vrijgegeven door de Rijksvoorlichtingsdienst. ,,Ze wilde niet op de foto’’, zegt een betrokkene. De prinses zou tevreden zijn met de beelden die twee jaar geleden zijn gemaakt: die staan nog steeds op de website van het Koninklijk Huis.

Volledig scherm
De nieuwe foto van Koning Willem-Alexander © ANP Handouts

Op social media leidde het tot vragen naar het waarom van de absentie van ‘een nieuwe’ Beatrix. De Rijksvoorlichtingsdienst legt zich neer bij de stellige wens van de eigenzinnige prinses maar formuleert het diplomatieker: ,,De foto’s van 2017 volstaan.’’

De serie die vandaag werd gepubliceerd is gemaakt op het paleis op de Dam in de periferie van de Nieuwjaarsreceptie van koning Willem-Alexander. Die werd dinsdag 15 januari gehouden voor de politiek/bestuurlijke bovenlaag van Nederland. Prinses Beatrix was daar ook, maar sloeg het aanbod pertinent af.

Vier zijn er wel gestrikt voor de camera: Willem-Alexander, koningin Máxima, Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet. Vooral de foto's van Van Vollenhoven en prinses Margriet waren aan vervanging toe: de vorige waren vijf jaar gelden gemaakt. De drie kinderen van Willem-Alexander en Máxima staan wel op de site, maar er zijn geen nieuwe van het jonge trio gemaakt. De foto's van vorig jaar, gemaakt door fotograaf Erwin Olaf, waren nog goed genoeg. 

De andere volwassen leden van het Koninklijk Huis die niet in de serie zitten, zijn prins Constantijn en prinses Laurentien. Nieuwe foto's van de twee volgen later, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. 

Volledig scherm
Koningin Máxima © RVD
Volledig scherm
Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven © RVD
Volledig scherm
Prinses Margriet © ANP Handouts
  1. Hoe twee doodnormale mannen als royals trouwden: ‘Zelfs Marijke Helwegen keek haar ogen uit’
    PREMIUM

    Hoe twee doodnorma­le mannen als royals trouwden: ‘Zelfs Marijke Helwegen keek haar ogen uit’

    In luxe en weelde trouwen als Willem-Alexander en Máxima of als Harry en Meghan: voor veel mensen slechts een droom, maar voor twee doodnormale, jonge mannen werd het toch echt werkelijkheid. Rotterdam was donderdag het decor van een spektakel dat zijn weerga niet kende, inclusief een koninklijke escort, elegante kostuums en een bonte verzameling van BN’ers. ,,Het was sprookjesachtig, liefdevol, heerlijk over de top, maar bovenal: perfect.”